• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Muş'ta Yöresel Ürün İşleme ve Pazarlama Çalıştayı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş tarihi eski Murat köprüsü dinlenme tesislerinde yapılan çalıştaya Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Ege Üniversitesinden Prof Neşe Kumral, Kafkas Üniversitesinden Prof. Dr. Mithat Şahin, Yüzüncü Yıl Üniversitesinden prof. Dr. Nafi Çoksöyler, Türk Patent Enstitüsünden Eren Başer, Bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odaları temsilcileri, Ticaret Borsaları temsilcileri, Akademisyenler, STK'lar kamu görevlileri ve özel sektör temsilcileri katıldı.

 

Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen çalıştayda, bölgede ön plana çıkan et süt ürünleri, bitkisel ürünler ve meyveler gibi tarımsal ürünlerin katma değerinin yükseltilmesi ve pazarlama imkanlarının araştırılması konusu görüşüldü.

 

Doğallığı ve yüksek besin değeriyle büyük önem taşıyan bu ürünlerin mevcut durumda pazarda hak ettiği değeri bulamadığı gerçeğinden hareketle düzenlenen çalıştayda, bölgede Ar-Ge (araştırma-geliştirme) ve yenilik konularında farkındalığı arttırmak, kültür ekonomisinin tanıtımını ve farkında lığını sağlamak, yöresel ürünlerin pazarlanmasıyla oluşacak olan değer zincirini belirlemek, iyi uygulama yöntemlerinin tanıtımını gerçekleştirmek ve coğrafi işaretleme ve markalaşma bilincinin yükseltilmesinin hedeflendiği belirtildi.

 

Programda bir açılış konuşması yapan Muş Valisi Vedat Büyükersoy Muş Ovası'nın Türkiye'nin 3. büyük ovası olması nedeniyle çok büyük avantajlara sahip olduğunu söyledi. Ovanın sahip olduğu avantajı bu güne kadar istenildiği şekilde kullanamadığını belirten Büyükersoy, DAKA'nın, Tarım Bakanlığı ve vatandaşa ekonomik destek sağlayan diğer kurumlar tarafından yapılacak çalışmalarla ovanın hak ettiği yere gelerek değişeceğine inandığını ifade etti.

 

2014 yılında Muş'ta çeşitli şekillerde finanse edilecek olan 80 milyon TL'lik bir yatırımın yapılacağını belirten Büyük Ersoy, "Günümüzde can güvenliği ne kadar önemli ise, gıda güvenliği de aynı şekilde çok önemli bir ihtiyacımız haline gelmiştir. Gıda güvenliği deyince insanoğluna zarar verecek ilaçlardan arınmış, hormonlu olmayan ve insan sağlığına zarar vermeyecek olan gıdaları tüketmek aklımıza geliyor. İşte bu gıdalar Muş'ta yetişiyor ve yetişmeye devam edecek." dedi.

 

DAKA Genel sekreteri Emin Yaşar Demirci ise, Muş'un tarım potansiyelinin çok güçlü ve ekonomik anlamda işlenebilmesi durumunda bu günkünden en az 5 katı daha katma değer yaratabileceğini söyledi. Demirci, "Muş'un ekonomik olarak 81. sırada olduğunu söylüyoruz. Aslında Muş 81. sırada değil ama merkezi hükümetten daha fazla pay isterken bunu bir argüman olarak kullanalım. Muş Ovasının ekonomik olarak kullanılması dahi sıralamadaki yerini bir kaç sıra daha yukarıya taşıyacak özelliğe sahiptir ve önümüzdeki süreçte yeni fırsatlar açılacağına da inanıyorum." ifadelerini kullandı.

 

Çalıştaya katılan katılımcıların program ve projeler hakkında verdikleri bilgilerin ardından sona erdi.

 

Bitlis, Hakkâri Van ve Muş'ta yapılan programların Muş'ta 2 gün (4-5 Ekim) günleri devam edeceği belirtildi. (M. Şirin Çağlayan - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir