• DOLAR 32.479
  • EURO 34.852
  • ALTIN 2441.976
  • ...
Ramazan`da Ağız ve Diş Sağlığı İçin Öneriler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK- Şırnak Dicle-Fırat Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği Diş Hekimi Said Mirza Kızmaz Ramazan Ayı`nda ağız ve diş sağlığına daha fazla özen gösterilmesi gerektiğini söyledi. Gün içerisinde yeme içme faaliyetlerinde bulunulmadığı için ağız ve diş sağlığı bakımının özellikle iftar ve sahur yemeklerinden sonra mutlaka yapılması gerektiğini ifade eden Kızmaz, "Özellikle sahurdan sonra hemen uyuduğumuz için ağızda bakteri birikimi ve plak birikimi daha fazla oluyor. Bu da diş çürümelerine neden oluyor. Bunu engellemek için sahurdan sonra yatmadan önce mutlaka dişlerimizi fırçalamalıyız."dedi.

Ağız Kokusuna Nasıl Engel Oluruz ?
Ramazan ayında büyük sorun olan ağız kokusu için tavsiyelerde bulunan Diş Hekimi Said Mirza Kızmaz şunları söyledi: "Şuanda en sık görülen ağız ve diş sağlı rahatsızlığından birisi de ağız kokusudur. Ağız kokusuna engel olmak için öncelikle Ramazan`dan önce, oruçtan önce genel bir ağız temizliğinin mutlaka yapılması gerekmektedir. Bununla beraber sahurlardan sonra diş fırçalaması ve diğer ağız bakımının yapılması ağız kokusuna engel olmak için çok önemlidir. Yine ağız kokusuna neden olan sebeplerden biri de mide rahatsızlıklarıdır. Bu yüzden Ramazan ayı içerisinde yoğun bir şekilde ağız kokusundan şikâyetçi olanların mide rahatsızlığı konusunda da kontrol ettirmeleri gerekmektedir."

Protez Diş Temizliğine Dikkat
Sahur ve iftar yemeklerinden hemen sonra protez diş kullanan kişilerin protez temizliğini en iyi şekilde yapmaları gerektiğini belirten Kızmaz, "Protez kullanan hastaların Ramazan ayı içerisinde yemek birikimine bağlı olarak protezlerin etrafında ve içlerinde yemek birikimine bağlı olarak bakteri birikimi ve koku birikimi daha fazla olmaktadır. O yüzden protez kullanan hastaların ağız temizliklerine ramazan ayında daha fazla özen göstermeleri gerekmektedir."diye konuştu.

Ağız ve Diş sağlığının Kalbe Etkisi Büyük
Ağız ve diş sağlığının kalp hastalıkları üzerinde ciddi etkilerinin olduğunun bilindiğini ifade eden Kızmaz, özellikle Ramazan ayında ağız ve diş sağlığı bakımının ihmal edilmemesinin kalp sağlığımız açısından çok önemli olduğunu söyleyerek, "Çünkü diş ve diş eti iltihaplarının kalp sağlığı üzerinde ciddi bir etkisi vardır. Diş eti iltihapları özellikle kalp yolu ile kalp ve kalbi besleyen damarlarda tıkanıklara neden olarak ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır."şeklinde konuştu.

Ramazan Ayında Diş Sağlığı Nasıl Yapılmalıdır?
Diş sağlığının Ramazan ayında nasıl yapılacağı konusunda bilgi veren Diş Hekimi Said Mirza Kızmaz, Öncelikle iftardan ve sahurdan sonra dişlerimizi kesinlikle fırçalayacağız. Bunu unutmuyoruz. Bununla beraber diş etleri ile dişlerimizin arasındaki yemek artıklarını mutlaka temizlemeliyiz. Yine aynı şekilde ağız gargaraları kullanarak hem ağız hijyenini hem de ağız kokumuzu daha iyi tutabiliriz."diye konuştu.

Ramazan Ayında Asitli Yiyeceklere Dikkat!
Diş Hekimi Said Mirza Kızmaz Ramazan ayında beslenmemize dikkat etmemiz gerektiğini söyleyerek, "Ramazan ayında özellikle iftarda ve sahurda asitli yiyeceklerden mutlaka kaçınmamız gerekiyor. Bu hem vücut sağlığımız için hem diş sağlığımız için çok önemlidir. Bununla beraber ramazan ayında daha fazla tüketilen şekerli tatlı yiyeceklerde diş sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkileri vardır. Bunun önüne geçmek için mutlaka bunları azaltmakla beraber dişlerimizin bakımını da bunları yedikten sonra daha iyi bir şekilde yapmamız gerekmektedir."

Diş Hekimi Said Mirza Kızmaz Diş ve dişeti rahtsızlığı bulunan hastaların ramazan ayında bu hastalıklarını ihmal etmemeleri önerisinde bulundu.

Emcet Yalçın-İLKHA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir