• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Göstericiler Rabia`ya Yürüyor: Bir Ölü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mısır`da darbe karşıtları, cuma namazının ardından başkent Kahire başta olmak üzere ülke genelinde kent ve kasabalarda gösteriler düzenliyor. Gösterilere bazı yerlerde cunta güçlerinin müdahalede bulunduğu belirtiliyor. İddiaya göre gösterilerde bir kişi hayatını kaybetti.

Kahire`nin farklı bölgelerinden Rabiatu`l Adaviyye Meydanı`nın bulunduğu bölgeye gelen binlerce gösterici meydana girmek için hareket etti. Polis ve asker göstericilerin önüne barikatlar kurarak ve sıkı bir şekilde askeri güçlerden set oluşturarak meydana girmelerini engelliyor.

Darbeyi Ret ve Meşruiyete Destek için Ulusal İttifak Hareketi son günlerde yaptığı çağrıda herkesin başta başkent Kahire olmak üzere meydan ve sokaklara inmesi ve protestolarını aralıksız sürdürmesini istedi.

Rabia Meydanı`nda başlayan 28 Haziran tarihli gösteriler askeri müdahale ardından gelişen olaylarla 99. gününe girerken, rejime direnişin henüz ayakta kaldığı mesajı veriliyor. "Kahire Devrimlerin Başkenti" adıyla düzenlenen gösteriler, yönetimin Kahire`de sükunetin sağlandığı iddialarına cevap içeriyor.

Özellikle direniş ve protestoların 15. haftası içinde bulunan 6 Ekim Zafer Bayramı kutlamaları`yla tüm dünyaya ve ülke içinde birlik beraberlik mesajları vermeyi hedeflerken, "Ulusal İttifakın" tüm hafta boyunca gösterilerin aralıksız devam edeceğini duyurması Mursi yandaşlarının da motive olmalarını sağlıyor.

Bu mesaj trafiği yoğunluğunda Başkent Kahire`nin kuzeyinde Şobra Hayme, Mühendisin, Nasr City, Ayn Şems, Hilvan, Meadi ve 6 Ekim Sanayi Bölgesi Giza`nın Haram bölgelerinde protesto yürüyüşleri yapan göstericiler darbe karşıtı ve meşruiyet isteğine ilişkin sloganlar atıyor.

Başkent Kahire`deki gösterilere halkın her kesiminin katıldığı gözleniyor. İskenderiye`de darbe karşıtlarıyla, darbeyi destekleyen göstericilerin karşılaşması üzerine çatışma yaşandı. Güvenlik güçleri göz yaşartıcı gazla taraflar arasında başlayan taşlı sopalı saldırıların önüne geçti.

Kızıldeniz ve Akdeniz`i birbirine bağlayan Süveyş kanalı kıyılarındaki Süveyş, İsmailiye ve Port Said kentlerinde de gösteri beklentisinden dolayı çok sıkı güvenlik önlemleri alınmıştı. Ülkenin güneyindeki Asyot`ta kent içinde darbe karşıtı gösterilerin yanında "Nezzet Karar" köyünde dün gece yaşanan tutuklamaların ardından bugün toplu protesto gösterileri gerçekleştirildi.

Öte yandan Delta`da Bahira kentinin Ebul Matamir kasabası Cuma namazının ardından yürüyüş ve araç konvoyuyla darbe karşıtı gösteriler gerçekleştirildi. Munufiye`nin Hatatba, Kuzey Sina`da Ariş, Kalyubiye`de Hanke bölgelerinde de darbe karşıtı benzeri gösteriler sürüyor.

"OYUN BİTTİ" SLOGANLARI

Öte yandan Savunma Bakanlığı önünde de binlerce kişi toplandı. Rabia işaretleri taşıyan göstericiler asker ve polis aleyhinde slogan atarak darbeyi protesto ediyor. Göstericiler “6 Oktobır Game Over” ve 6 Ekimde bizi bekleyin şeklinde sloganlar atıyor. Tahir Meydanı bu gün tanklar tarafından kapatıldı. Darbe karşıtı koalisyon üyeleri 1 Ekim`de Tahrir Meydanı`na girmişti. Öte yandan İskenderiye`de polis göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı bomba kullandı.

Bülteni / Kahire

Bu haberler de ilginizi çekebilir