• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İran ile Körfez Ülkeleri arasında "gaz sahası" anlaşmazlığı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Körfez Ülkeleri tarafından yayımlanan ortak bildiride "Suudi Arabistan ve Kuveyt dışında Durra-Araş gaz sahası üzerinde başka hak iddialarının reddedildiği" kaydedildi.

Sahadaki kaynakların mülkiyetinin iki Körfez ülkesi arasında paylaşıldığının vurgulandığı açıklamaya İran'dan yanıt gecikmedi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, yaptığı açıklamada "Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin açıklamasını 'yapıcılıktan uzak" olarak değerlendirdi.

Böyle tek taraflı ve temelsiz bir açıklamanın yapıcı olmadığını belirten Kenani, "İran'ın gaz sahasının statüsünün belirlenmesi için diplomatik ve teknik görüşmeler yapılması konusundaki ısrarını" yineledi.

İran, Kuveyt ve Suudi Arabistan'ın sahayı geliştirmek üzere anlaşmaya vardıklarını duyurmalarının ardından, 2022'de bu konuyu gündeme getirmiş, o dönemde yapılan anlaşmayı yasadışı olarak nitelendirmiş ve sahadaki payını almak için sınır belirleme süreci talep etmişti.

1967'de Körfez sularında keşfedilen Durra sahası, Kuveyt ve İran arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlığın konusuydu. Sahanın Kuveyt'te bulunan kısmı "Durra", İran tarafında bulunan kısmı ise " Araş" olarak adlandırılıyordu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir