Bu hastalık çocukları tehdit ediyor! Uzmanlar uyardı: Döküntü ve kızarıklık varsa...
"Tokatlanmış Yanak Sendromu" bilinen adıyla ‘Beşinci Hastalık’, çocuklar arasında hızla yayılıyor Peki bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Zararlı mıdır? Bulaşıcı bir hastalık mıdır? İşte Tokatlanmış yanak sendromuyla ilgili detaylar....
"Tokatlanmış Yanak Sendromu" bilinen adıyla ‘Beşinci Hastalık’, çocuklar arasında hızla yayılıyor Peki bu hastalık nedir, belirtileri nelerdir? Zararlı mıdır? İşte Tokatlanmış yanak sendromuyla ilgili detaylar....
Genellikle çocukları ancak yetişkinleri de tehdit eden Tokatlanmış Yanak sendromu öncelikle yanaklarda tokat izine benzeyen bir kızarıklıkla başlar ardından kol, bacak ve gövdeye doğru yayılır. Kaşıntılı ve pembe kabarcıklar oluşur.
PARVOVİRÜS B19 BELİRTİLERİ
Beşinci Hastalığa hastalığa Parvovirus B19 virüsü neden olur. Hastalık enfekte olduktan 4 ila 14 gün sonra belirtilerini gösterir. Öncelikle yanaklarda tokat izine benzer bir kızarıklık, yüzde başlayıp dalgalı bir cilt görünümü ile devam eden döküntüler yer alır.
Hastalığın belirtileri arasında grip veya nezle ile karıştırılan hafif ateş, baş ağrısı ve burun akıntısı da yer alır.
Hastalığın en belirgin özelliği, yanaklarda tokatlanmış bir yanak görüntüsüne benzer bir kızarıklık oluşmasıdır. Kızarıklık zamanla kol ve bacak bölgesine yayılır.
Hastalık yetişkinlerde bazı durumlarda eklemlerde ağrı ve iltihaplanmaya neden olabilir.
PARVOVİRÜS B19 VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR?
Beşinci hastalığın nedeni olan parvovirüs B19, şu yollarla bulaşır;
Kan: Virüs içeren kan, kan transfüzyonları yoluyla bulaşabilir. Bu nedenle, kan bağışları kullanılmadan önce beşinci hastalık virüsü için rutin testler yapılır.
Temas: Virüs, eller veya virüsle kontamine olmuş nesnelerle temas sonucu da bulaşabilir
Damlacık: Virüsler, özellikle hasta kişilerin hapşırdığı veya öksürdüğü zaman havaya yayılan damlacıklar yoluyla bulaşabilir.
PARVOVİRÜS B19 TEDAVİ YOLLARI
Çoğunlukla özel tedavi gerekmez. Ancak, hastalığın belirtilerini hafifletmek için dinlenme, ağrı kesiciler ve ateş düşürücüler kullanılabilir.