• DOLAR 34.565
  • EURO 36.259
  • ALTIN 2963.5
  • ...
Diş taşı oluşumu nedir, tedavi yöntemleri nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diş yüzeyinde biriken plağın uzun süre temizlenmemesi ve sertleşerek diş taşı oluşturması sonucu oluşan diş taşı, hem dişlere hem de diş etlerine zarar verir.

Diş taşı, diş plağı ve tükürükteki minerallerin birleşerek zamanla taş gibi sert bir yapıya dönüşmesidir.

Diş yüzeyinin diş etiyle birleştiği çizginin altında oluşur.

Uzmanlar gıda artıkları ve mikroorganizmaları içeren diş plağının düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini belirtiyor.

Üsküdar Üniversitesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

Diş taşı oluşumu nedir?

Dr. Kübra Güler

Diş taşının, diş yüzeylerindeki kalsiyum birikintileri olduğunu belirten Güler, "Diş yüzeylerinde yemek artıklarının birikmesi ile oluşan şeye plak diyoruz. Bu plak; tükürükten gelen minerallerin bu plağın üzerine göllendiğinde, çökeldiğinde diş taşı meydana geliyor. Elbette zararları olan bir şeydir, doğal bir şey değildir. Diş taşı birikimi kişiden kişiye çok değişir. Kimi insanlar da çok yoğun diş taşı birikimi olurken kimi insanlarda çok az görebiliriz." dedi.

Diş taşı birikiminin zararları nelerdir?

Diş taşı birikiminin zararları hakkında konuşan Güler, "Diş taşı birikimi öncelikle çok pütürlü bir yüzey oluşmasına sebep olur normalde diş yüzeyleri daha pürüzsüzdür, diş minesi çok pürüzsüzdür. Yemek artıkları oradan kayar gider ama plak birikimi bunun üzerine diş taşı oluşumu ile birlikte çok pütürlü yüzeyler oluşur ve daha fazla plak birikimine sebep olur. Bu plakta diş eti hastalığını başlatan şeydir, içinde milyonlarca bakteri ve mikroorganizma içerir. Bunun haricinde diş taşı birikimi zamanla üzerine daha fazla diş taşı birikerek diş etinin itilmesine sebep olur ve diş eti çekilmesi ortaya çıkar. Dişin daha iç kısımlarına da geçerek diş etinin altında diş taşı oluşarak da kemik kaybı ile kendini gösteren bir hastalığın ortaya çıkmasına sebep olur." şeklinde konuştu.

"Plak tamamen temizlendiğinde diş yüzeylerinden diş taşı birikimini görmeyiz"

Diş taşının birikmemesi için öncelikle çok iyi bir ağız hijyeni gerektiğini dile getiren Güler, "Ağız hijyeni kişiden kişiye değişir. kimi insanlar diş taşı birikimine daha yatkındır, tükürüklerinde daha fazla diş taşı birikimine sebep olacak kimyasallar, kalsiyum içerir. Dolayısıyla bu insanların plak temizliğini, ağız içi temizliğini daha fazla dikkat ederek yapmaları gerekir, daha uzun süreli fırçalama, diş arası temizliği dediğimiz diş ipi kullanımı ya da gerekliyse arayüz fırçası kullanımı gibi temizliklerinin aksatmadan yapması gerekir. Bunlar tamamen yapıldığında plak tamamen temizlendiğinde diş yüzeylerinden diş taşı birikimini görmeyiz. Biriktiğinde ise ne yapmak gerekir? Çünkü bu temizliği sağlamak her zaman çok kolay olmayabiliyor yine de yine de bir miktar birikebiliyor. Biriktiğinde yapacağımız şey; diş taşı temizliğidir. Son zamanlarda bazı cihazlar var, evde kendi kendinize dişte diş temizliği yapabilirsiniz şeklinde bunları kesinlikle tavsiye etmiyorum; kişilerde bunları rutinde kullanarak diş yüzeyine çok zarar verebilir. Profesyonel bir yerde bir diş hekimi ya da diş eti hastalıkları uzmanının tedavisi ile birlikte diş taşlarının temizlenmesi gerekir" ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir