• DOLAR 32.262
  • EURO 34.753
  • ALTIN 2400.972
  • ...
İzlanda'da yanardağ alarmı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Lavlar geçen ay İzlanda'nın Grindavík kentindeki Mavi Lagün kaplıcasının çıkışına yakın yola kadar ulaştı (AP)

Meteoroloji uzmanlarının civarda "olması muhtemel" bir volkanik patlama uyarısında bulunması üzerine İzlanda'nın simgesi haline gelmiş Mavi Lagün (Blue Lagoon) kaplıcası cumartesi günü tahliye edilmek zorunda kaldı.

Kaplıca, sismik aktivite dalgasının ülkeyi etkilemeye devam etmesi nedeniyle son aylarda bir dizi kapanmayla karşı karşıya kaldı.

İzlanda'nın ulusal yayın kuruluşuna göre, lagünün çevresindeki alanda "yoğun sismik aktivite" yaşandıktan sonra lav akmaya başladı.

İzlanda Meteoroloji Ofisi'nden yapılan son güncellemede, Reykjanes Yarımadası'nda yaklaşık 4 kilometrelik bir çatlağın açılmasının ardından magma akışının durmuş gibi göründüğünü belirtildi.

Grindavík'teki lavlar
Lavlar Grindavík'e giden ana yolu aştı ve 8 Şubat'ta Mavi Lagün'e giden yola aktı (AP)

Sismisite, 18 Aralık 2023'te oluşan çatlağın güney ucunda başlamıştı. Volkanik aktivite nedeniyle bölgede aylardır devam eden aksaklıkların yanı sıra yakındaki Grindavik kasabası sakinleri de tahliye edilmişti.

İzlanda Meteoroloji Ofisi perşembe günü bir patlamanın çok az bir uyarı süresiyle, hatta 30 dakikadan daha kısa bir sürede başlayabileceği uyarısında bulunmuştu.

Ardından cumartesi günü tahminciler, magma hareketlerinin başladığını ve bir yarık püskürmesinin muhtemel olduğunu doğruladı.

Göstergeler magma faaliyetinin durduğunu gösterse de Meteoroloji Ofisi, magma akışının sona erip ermediğini ve bir patlama olup olmayacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu söyledi.

Kaynak: Independent TR

Bu haberler de ilginizi çekebilir