• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
İbrahim yolu mu, İbrahimi yol mu?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Hz. İbrahim ismiyle müsemma olan Şanlıurfa'da yıllardan beri Hz. İbrahim adıyla birçok proje yapılmaya çalışıldı. Fakat bu projelerin içeriğinin İslam'ın özüne uygun olmamasından dolayı halk tarafından tepki aldı. Yine bir Zilhicce ayı Şanlıurfa'da bu hafta içerisinde birçok farklı etkinlik yapılıyor. Halk Hz. İbrahim adıyla yapılan bu etkinliklerin İslam'ın özüne uygun olmasını istiyor.

 

Dinler Bahçesi Projesi
2005 yılında Turizm Bakanlığı talimatıyla Şanlıurfa Belediyesi tarafından Temalı Park adı altında Haleplibahçe'de "Dinler Bahçesi" projesi hayata geçirilmeye çalışıldı. Bu projeye göre üç dini temsil eden sinagog, kilise ve havranın sembolik olarak yan yana bulunacağı belirtilmişti. Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Aydın, bu projenin turistik açıdan çok önemli olduğunu belirtmişti. Fakat halktan gelen yoğun tepki üzerine bu projeden vazgeçildi.

 

İbrahim Yolu Projesi
Daha sonra Harvard Üniversitesi, Ortadoğu'daki savaşa, dini ve kültürel çatışmalara karşı barışı desteklemek için Şanlıurfa'dan El Halil'e kadar bin 100 kilometrelik bir yürüyüş yolu yapılmasını önerdi. İbrahim Yolu Projesi'nin Türkiye'ye ciddi bir ek turizm geliri getireceği belirtildi. Hazreti İbrahim'in doğduğu Şanlıurfa'dan başlayan, ilk vahiy aldığına inanılan Harran'dan geçen, Suriye, Ürdün ve İsrail'den sonra türbesinin bulunduğu El Halil'de son bulan bin 100 kilometre uzunluğunda bir yürüyüş yolu yapılması planlanıyordu.

 

İbrahim Yolu Projesini yürüten Harvard Üniversitesi Küresel Müzakere Birimi'nin başında arabulucu olarak ünlenen William Ury bulunuyordu.

 

Halkın tepkisi projeyi iptal ettirdi
Projeyi yürüten ekiple birlikte Şanlıurfa'ya keşif yürüyüşü için gelen William Ury bu projenin hem turizm hem de hoşgörü amacına değinerek, "Amacımız İbrahim peygamberin 4 bin yıl önceki ayak izlerini takip ederek bir turizm güzergáhının açılmasına esin kaynağı olmak. En heyecan verici amaçlarımızdan biri de farklı inançlara saygı ve anlayışı artırmak. Ortadoğu'dan gelen negatif bir enerji var. Bu yol, medeniyetleri ve dinleri inanç turizmi ile bir araya getirecek" diyordu.

 

Fakat çok önemli söylenen bu proje de birçok kesimden tepki aldı. Halktan gelecek yoğun tepkileri dikkate alan proje sahipleri bu projeyi de yapmaktan vazgeçtiler.

 

İsrail Büyükelçi Lavy Giby: "Şanlıurfa ve Harran bizim için çok önemli"
Daha sonra 2007 yılında dönemin Valisi Yusuf Yavaşcan tarafından Urfa ismiyle müsemma olan Hz.İbrahim'i anmak için "Halil İbrahim Buluşmaları (Halil İbrahim Meetings)" adıyla her yıl düzenli olarak etkinlikler düzenlenmeye başlandı. Bu etkinliklerde öne çıkan temalar sevgi, hoşgörü, barış ve Hz. İbrahim'in üç dinin atası olduğu yönündeydi.

 

Birçok tartışmayı da beraberinde getiren bu etkinlikler 2009 yılında İsrail Ankara Büyükelçisi Lavy Giby'in bu etkinliklere katıldığı sırada Şanlıurfa valisine söylediği sözler gündeme damgasını vurmuştu. Giby'nin, "Bu bölge hem Müslümanlar için hem Yahudiler için çok önemli bir yer. Biz küçüklüğümüzden beri nereden geldiğimizi ve tarihimizi biliyoruz. Bunu küçük çocuklarımız da biliyor. Tabii her Yahudi için bu topraklar atalarımızın dedelerimizin geldiği bu topraklara gelmek çok önemli, özellikle Şanlıurfa ve Harran bizim için çok önemli" demesi kamuoyunda büyük bir tepki ile karşılanmıştı.

 

Şarkılar yerine ilahiler söylenecek
Ayrıca bir peygamberin ismiyle yapılan bu etkinliklere Ferhat Göçer, Zara, Macar sanatçı Hannah Berger, Mazhar-Fuat-Özkan gibi sanatçıların davet edilip şarkı söyletilmesi de halkın tepkisine neden olmuştu. Yine sıra geceleri eşliğinde şarkılar söylenerek eğlenilmesi de acaba Hz. İbrahim burada olsa idi tüm bunları kabul eder miydi? Söylemlerine neden oldu.

 

Görmez konferans verecek
Halkın yoğun tepkisi üzerine günden güne etkinliklerin içeriğinde birtakım değişiklikler yapılmaya başlandı. Şarkıcılar yerine tasavvuf müziği sanatçıları davet edildi. Giderek içeriğinin değiştiği çok sayıda resmi kurumun ve STK'nın destek verdiği Halil İbrahim Buluşmaları'nın bu yıl ki konuğu Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez olacak. Görmez etkinlikte bir konferans verecek.

 

Mustazaflar Cemiyeti de 2006'dan beri Hz. İbrahim'i Anlama etkinlikleri düzenliyor
Ayrıca Mustazaflar Cemiyeti de 2006 tarihinden itibaren Hz.İbrahim'in daha iyi anlaşılması için tüm şubelerinde her yıl Zilhicce ayında yapılmak üzere konferans düzenleme kararı aldı. Kendi mütevazi imkanlarıyla "Hz. İbrahim'i Anma ve Anlama Konferansı" düzenleyen Mustazaflar Cemiyeti'nin yaptığı etkinliklerde Hz. İbrahim'in tevhidi yönü öne çıkarılarak O'nun Hanif Müslüman olduğu vurgulanıyor. Şanlıurfa'ya misafir konuşmacı olarak gelen Araştırmacı-Yazar Mehmet Göktaş Hz. İbrahim'in tek başına bir ümmet olduğunu Nemrutlara başkaldırdığını Müslümanların bundan ders çıkarmaları gerektiğini vurguluyordu.

 

Güneş: Hz. İbrahim ne Hıristiyan'dı ne de Yahudi'dir
Yine konferansa konuşmacı olarak katılan Eğitimci-Yazar Emin Güneş de, Hz.İbrahim'in anlaşılmasının yolunun Kuran'daki ayetler olduğunu vurgulayarak birilerinin tarihte olduğu gibi bugün de Hz. İbrahim'in kendilerinden olduğunu iddia ettiğini tüm bunların bir oyundan ibaret olduğunu söylüyordu.

 

Güneş, "İbrahim ne Hıristiyan'dı ne de Yahudi o sadece Hanif bir Müslüman'dı..." ayetini hatırlatarak oynanmak istenen oyunlara karşı dikkat olunmasını istiyordu.

 

Yapılacak etkinlikler İslam'ın özüne uygun olmalı
Yine bir Zilhicce ayı aynı hafta içerisinde iki ayrı etkinlik yapılacak. Halk yapılacak tüm etkinliklerde Hz. İbrahim'in isminin turistik bir amaç için öne çıkarılması yerine O'nun insanlığa getirdiği mesajın öne çıkarılmasını ve yapılacak etkinliklerin İslam'ın özüne uygun olmasını istiyor. (Osman Gülebak - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir