• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Somali: Etiyopya'nın Berbera limanını kiralaması halinde kendimizi savunacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Somali, Etiyopya'nın Berbera limanını kiralamasına yönelik itirazlarını sürdürüyor.

Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud, "Mogadişu ile Addis Ababa arasında tırmanan gerilimin son işareti olarak, Etiyopya'nın ayrılıkçı Somaliland bölgesinde bir deniz üssü kurma ve muhtemelen bölgeyi bağımsız bir devlet olarak tanıma anlaşmasına devam etmesi halinde ülkesinin kendini savunacağını" söyledi.

Denize kıyısı olmayan bir ülke olan Etiyopya, 1 Ocak'ta Somali'nin anavatanın bir parçası olarak gördüğü ancak 1991'den bu yana herhangi bir uluslararası tanıma olmaksızın fiilen özerk olan Somaliland'da 20 kilometrelik kıyı şeridini kiralamak için mutabakat zaptı imzaladığını duyurmuştu.

"Ülkesinin bir deniz üssü kurma ve Aden Körfezi'nin güney kıyısındaki Berbera limanını 50 yıllığına kiralayacağını" ifade eden Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, bu hamlesiyle Addis Ababa'ya Kızıldeniz'e erişim sağlayacak bir yol olan Somaliland'ın potansiyel olarak tanınmasına yol açtı.

Anlaşmanın geçersiz ve hükümsüz olduğunu belirten Somali, 18 Ocak'ta Etiyopya'nın Somaliland ile yaptığı anlaşmadan çekilmediği sürece herhangi bir arabuluculuğu kabul etmeyeceğini kaydetti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir