• DOLAR 34.115
  • EURO 38.112
  • ALTIN 2863.108
  • ...
Güney Afrika “kral çıplak” dedi “ULUSLARARASI HUKUK  GÜÇLÜLERİ KORUYOR”
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Johannesburg

Pandor, Brezilya'daki G-20 Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Güney Afrika'nın işgal rejiminin Filistin'de işlemekte olduğu soykırım ve savaş suçlarını Uluslararası Adalet Divanı'na taşımasının bazı büyük devletler tarafından tepkiyle karşılanmasına değindi. Bu durumun "uluslararası hukukta hakim olan kurumsal ön yargının bir göstergesi" olduğunu dile getiren Pandor, "Yani uluslararası hukuk ve kurumları, güçlü ülkeleri ve onların müttefiklerini, bu tür soykırım suçları için bile olsa sorumlu tutma amacı taşımıyor. Bu uygulama, en güçlü ülkeler ve müttefiklerinin onlarca yıldır kurumsallaşmış şekilde cezasız kalmalarına yol açmıştır." dedi.

BM'DE ACİL REFORM ÇAĞRISI

Pandor, bu cezasızlığı sona erdirmek için durumun değişmesi gerektiğini belirterek, "Herkes için daha adil ve eşitlikçi bir uluslararası hukuk düzeni sağlamak amacıyla küresel yönetişim kurumlarını dönüştürmek ve kullanmak, artık her zamankinden daha acil. Uluslararası hukukun herkes için erişilebilir hale getirilmesi, Birleşmiş Milletler (BM) sisteminde acil reform ihtiyacını da içermektedir." diye konuştu. BM Güvenlik Konseyinin başarısızlıklarının Ukrayna ve Filistin'de on binlerce cana mal olduğunu söyleyen Pandor, "Güvenlik Konseyinde reform gerekiyor ve bu hemen yapılmalı. Geçen yıl Johannesburg'da düzenlenen BRICS Zirvesi'nde BM Güvenlik Konseyi iki daimi üyesi, Konseyde acil reform yapılması taahhüdünde bulundu. G20 üyesi olan diğer BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinin de aynı yolu izleyeceğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.  AA

40 şehit, en az 100 yaralı GAZZE’YE BİR VAHŞİ SALDIRI DAHA

Gazze'deki hükümetin medya ofisi, işgal ordusunun, Gazze Şeridi'nin merkezinde 4 evi bombalaması sonucu yüzde 90'ından fazlası çocuk ve kadın olmak üzere 40 kişinin şehit olduğunu, 100'den fazla kişinin yaralandığını bildirdi.

Gazze

İşgalci siyonistler, önceki gün akşam saatlerinde Gazze Şeridi'nin merkezinde Deyr el-Balah'ta yeni bir katliam daha yaptı. Gazze'deki hükümetin medya ofisine göre işgal ordusunun, Gazze Şeridi'nin merkezinde 4 evi savaş uçaklarıyla bombalaması sonucu yüzde 90'ından fazlası çocuk ve kadın olmak üzere 40 kişi şehit oldu 100'den fazla kişi yaralandı. Ofis, "Devam eden bu suçlardan işgalin yanı sıra Amerikan yönetimi ve uluslararası toplum da tamamen sorumludur.  Özgür dünyanın ülkelerini, 'israil' işgal ordusunun sivillere, çocuklara ve kadınlara karşı yürüttüğü soykırım savaşını derhal ve acilen durdurmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Sınır Tanımayan Doktorlar: SİVİLLERE YÖNELİK ŞİDDET BİZİ DEHŞETE DÜŞÜRÜYOR

Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) Genel Sekreteri Christopher Lockyear, insani yardım çalışanları olarak işgal rejimin Gazze'de sivillere yönelik şiddetinin kendilerini "dehşete düşürdüğünü" belirtti.

Dış Haberler Servisi

Lockyear, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin "Orta Doğu'da durum" konulu toplantısında konuştu. İşgal rejimin saldırıları nedeniyle her gün "hayal edilemeyecek bir dehşete tanık olduklarını" söyleyen Lockyear, "İnsani yardım çalışanları olarak sivillere yönelik şiddet, bizi dehşete düşürüyor. Bu ölüm, yıkım ve zorla yerinden edilme, sivillerin yaşamını açıkça göz ardı eden askeri ve siyasi tercihlerin sonucudur" ifadesini kullandı. Lockyear, işgal rejimin Gazze'de tüm nüfusa karşı kuralsız bir savaşla toplu cezalandırma uyguladığını vurgulayarak şöyle devam etti: "İnsani yardımı mümkün kılmak için kolektif olarak bağlı olduğumuz kanunlar ve ilkeler, artık anlamsız hale gelecek kadar aşınmış durumda. Bugün Gazze'ye yönelik insani yardım müdahalesi bir yanılsamadır; bu savaşın uluslararası yasalara uygun olarak yürütüldüğüne dair anlatıyı sürdüren kullanışlı bir yanılsama."

Bu haberler de ilginizi çekebilir