• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Mesai saatleri kısalacak mı? Çalışma saati 40'a mı düşecek?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye’de istihdamda bulunan işçi ve memurlar haftada ortalama 42,9 saat çalışırken bu süre AB ülkelerinde ortalama 36,4 saat. Türkiye'de haftalık 49 saat veya daha fazla çalışanların oranı ise yüzde 28.

Bazı ülkeler mesai saatlerini daha da kısaltma kararı alırken verimli çalışma adına Türkiye'de mesai saatleri gündem oldu. Peki mesai saatleri kısalacak mı?

MESAİ SAATİ 40'A MI DÜŞECEK?

Türkiye'de çalışma saatleri için yeni düzenleme yapılacağı belirtiliyordu. Haftalık mesainin 45 saatten 40'a düşebileceğini ilişkin iddialara açıklama geldi.

TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç, NTV yayınında konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kılıç özetle şunları söyledi:

"Şu an için böyle bir şey söz konusu değil. Bir şekilde ortaya atıldı ve o büyüdü. Bu konu daha önceki bakan Vedat Bilgin zamanında gündeme gelmişti. AB ülkelerinde çalışma saatlerinin kısaldığı haberleri izliyoruz. O da bunlara binayen Türkiye'de de gelecekte böyle bir adım atılabileceğini ifade etmişti ama şu an için Çalışma Bakanlığı'nın bu yönde bir çalışması söz konusu değil.

AB İstatistik Ofisi’nin 2022 yılı verilerine göre AB vatandaşları ana işinde haftalık ortalama 36,4 saat çalışıyor. Türkiye’nin en güncel verisi ise 2020 yılına ait. Buna göre Türkiye vatandaşları 42,9 saat ile 35 ülke içinde ilk sırada yer alıyor.

Hollanda 32,4 saat ile haftalık çalışma saatinin en düşük olduğu ülke. Bu veriler 20-64 yaş arası istihdamdakileri yansıtıyor. İstihdam, hem tam zamanlı hem de kısmi zamanlı (part-time) çalışanları kapsıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir