• DOLAR 34.61
  • EURO 36.376
  • ALTIN 2928.715
  • ...

Mübarek Ramazan ayına sayılı günler kala et fiyatları bir ay içerisinde 400 liradan 500 liraya yükseldi.

A'dan Z'ye tüm ürünlere yapılan zamlar, akaryakıt fiyatlarının artması, ekonominin olumsuz yansımalarının ardından bu kez de et fiyatlarındaki fahiş artış halkı mağdur ediyor.

Konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuşan kasaplar, et fiyatlarının yükselmesinin temeli sebebinin artan yem fiyatları olduğunu belirttiler.

"Alım gücü yükselip talep arttığı zaman hemen fiyatlara yansıyor"

Sebahattin Taner

Şubat ayının ilk haftasıyla beraber et fiyatlarının artmaya başladığını Kasap Sebahattin Taner, "Hayvan yetersizliğinden dolayı bu sorun hep vardı. Daha yeni açığa çıkmaya başladı. Fiyatlar artışa geçtiği zaman elinde ürünü olan köylü 'biraz daha fiyatlar artar mı acaba?' diyor. Bu umutla beklerken fiyatlar iyice artmaya başladı. Yaşananlar her yıl yaşadığımız bir durumdur. Alım gücü yükselip talep arttığı zaman hemen fiyatlara yansıyor." dedi.

"Yemin ham maddesi yurt dışından alındığı için bu sebeple fiyatlara da yansıyor"

Et fiyatlarının yükselmesinin ana kaynağının yeterli ve bilinçli besi yapılmaması olduğunu söyleyen Taner, "Anadolu'da köylerin ve meraların boş olması hayvancılığın köylüler tarafından bırakılmasından kaynaklanıyor. Küçük besi kalmadı. Büyük tesislerde yapıldığı için büyük tesisler de büyükşehirlere kuruldu. Hazır besiye dayalı olduğu için maliyetli bir besi oluyor. Tamamıyla hazır yeme dayalı besi yapılıyor. Bu nedenle maliyet ikiye katlandı. Temel sorun buradadır. Tarım Bakanlığı bu sorunu sürekli ithal et ile çözmeye çalışıyor. İthal et dövizle alınıyor. Döviz de yüksek olduğu için uygun eti yurt dışından bile alamıyoruz. Yemin ham maddesi yurt dışından alınıyor. Bu sebeple fiyatlara da yansıyor." diye belirtti.

"Yem fiyatlarının artması demek, et fiyatlarının artması demektir"

Sorunun yem maliyetlerinin yüksek olmasından kaynaklandığını belirten Taner, "Yem fiyatlarının artması demek, et fiyatlarının artması demektir. Etin artmasıyla beraber yüz kalem ürünün artması demektir. Yemin üretimi ülkemizde sağlanıp uygun maliyetle yem üretilse köylüye besiciye ulaştırılsa bir çözüm gibi geliyor. Ülkemiz tarıma elverişli en büyük ülkelerden bir tanesidir." şeklinde konuştu. 

"Ramazan ayı öncesinde bizde fırsatçı konumuna düşmek istemiyoruz"

Tugay Bozkurt

Et ve tavuk fiyatlarında müthiş bir artış olduğunu söyleyen Kasap Tugay Bozkurt, "Bir buçuk ay önce 300 TL'den 600 TL'ye kadar yem fiyatları kalitesine göre yükseliyor. Bir buçuk ay zaman arasında 300 TL bir zam var. Köylü kendine göre haklı emek veriyor. Emeğinin karşılığını almak istiyor. Bir ay öncesinde kıymanın kilosu 400 TL'ye satılıyordu. Kıymanın kilosu şu anda 500 TL oldu. Ramazan ayı öncesinde biz de fırsatçı konumuna düşmek istemiyoruz." dedi.

"Fiyatlar yükselince insanlarda alım gücü düşüyor"

Ramazan ayına kadar et fiyatlarında iki zam daha beklediklerini söyleyen Bozkurt, "Kıymanın kilosu 600-650 TL arası öngörülüyor. Kuzu eti almak artık hayal oldu. Tavuk fiyatlarında bir hafta içerisinde bir zam daha gelecektir. Alan kişi alamıyor. Satıcı olarak bizler de satamıyoruz. Fiyatlar yükselince insanlarda alım gücü düşüyor. Tercih edilmeyen sığır eti bile 300 -350 TL arası bandında değişiyor. Yemin torbası 600 TL olduğu yerde bir kilo etin 500 TL olması çok düşüktür." diye belirtti.

"Et fiyatlarını yükselmesinin ana temeli yem fiyatlarıdır"

Sorunun ana kaynağına değinen Bozkurt, "Et fiyatlarının yükselmesinin ana temeli yem fiyatlarıdır. Bir yem torbası önceden 50 kiloydu, şu an 40 kiloya düşürüldü. 40 kilo yemin torbası şu an 600 TL oldu. Arpanın kilosu 600 TL'ye yaklaştı. Mazot, işçi, elektrik bunlar başlı başına birer maliyettir. Bir kilo et alan yarım kiloya düştü. Yarım kilo alan da 250 grama düştü. 250 gram kıyma 125 TL para yapıyor. Temel ana sorun yükselen yem, mazot, saman ve arpa fiyatlarıdır. Yetkililerden tek istediğimiz tarıma bir destek verilmesidir. Nakit olarak değil de yem desteği verilsin." dedi.

"İthal hayvan getirerek bu sorun çözülmez"

Sorunun nasıl çözülmesi gerektiğini ifade eden Bozkurt, "İthal hayvan getirerek bu sorun çözülmez. Tarıma büyük bir destek verilmesi gerekir. Herkes tarlasını eksin. Zarar etse bile biçsin. 1-2 yıl zarar eder ama sonradan kalkınır. Tarımdan zarar gelmez. Ektikçe maliyet düşer. Yetkililer biraz daha yeme destek verse fiyatlar geriler. Yem 300 TL olursa otomatik olarak et kıyma 200 TL'ye geri gelir. Tavuğun yemi 450-500 TL oldu. Pahalı yemden kaynaklı bir koli yumurta 100 TL'yi geçti." diye konuştu. (İLKHA)