Cumhurbaşkanı Erdoğan: Netenyahu hükümeti, katliamlarını Refah'a da taşımaktan uzar durmalı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kahire'de Mısır Cumhurbaşkanı Sisi ile yaptığı ortak basın açıklamasında, "Netenyahu hükümeti, katliamlarını Gazzeli sivillerin sığındığı son nokta olan Refah'a da taşımaktan uzar durmalıdır. İslam dünyası ve BMGK başta olmak üzere uluslararası toplum sonu soykırıma varacak böyle bir çılgınlığa izin vermemelidir." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,12 yıl aradan sonra geldiği Mısır'da İttihadiye Sarayı'nda Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile ortak basın toplantısı düzenledi.
12 yıl yeniden Kahire'de olmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu belirten Erdoğan, "Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnü kabulden ötürü Cumhurbaşkanı Sisi başta olmak üzere tüm Mısırlı kardeşlerime şahsım ve heyetim adına teşekkür ediyorum." dedi.
Erdoğan, sözlerinin devamında Erzincan'daki maden ocağında meydana gelen toprak kaymasında 9 işçiyi kurtarma çalışmalarının sürdüğünü belirterek geçmiş olsun dileklerini iletti.
"Mısır'la ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık"
Mısır'la bin yılı aşan içiçe geçmiş ortak bir tarih ve kültüre sahip olduklarını ifade eden Erdoğan, "Bu köklü mirastan aldığımız güçle Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkartma gayretindeyiz. Aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görüyoruz. Yüksek düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyimizi Cumhurbaşkanlığı seviyesine taşıdık. Değerli kardeşimizi konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim. Bu ziyaret, inanıyorum ki ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olacaktır. Ticaret ve ekonomi ilişkimizin lokomotifini oluşturuyor. Bugünkü istişaremizde ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık. Ayrıca 3 milyar dolara yaklaşan yatırımımızı da arttırma kararlılığındayız." şeklinde konuştu.
Sisi ile görüşmesinde ilave adımlar hakkında fikir alışverişinde bulunduklarını belirten Erdoğan, şunları ekledi:
"Savunma sanayi çok ciddi potansiyele sahip olduğumuz diğer alan. Mısır savunma sektörüne önemli yatırımlar yapıyor. Mısır'la güçbirliğine giderek ortak projeler geliştireceğimize inanıyorum. Nükleer ve yenilenebilir alanındaki işbirliğini geliştirmeyi değerlendiriyoruz. Turizm, eğitim ve kültür alanında mevcut bağları daha da kuvvetlendirmek adına gayret sarf edeceğiz. Kahire'deki Yunus Emre Enstitüsü Türkçeye en fazla ilgi gösterilen şube konumundadır. Geçtiğimiz yıl 20 bin Mısırlının Türkçe öğrenmek üzere kurslara kayıt yaptırması memnuniyet vericidir."
"Netenyahu yönetimi işgal, yıkım ve katliam politikasını pervasızca sürdürüyor"
İşgal edilmiş Filistin topraklarının görüşmede gündemlerinin ilk sırasında yer aldığını aktaran Erdoğan, "israil saldırılarında çoğunluğu çocuk ve kadın 28 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit edildi, 70 bine yakın Filistinli masum yaralandı. Savaşta dokunulmaması gereken camiler, okullar, kiliseler bombalandı. Netenyahu yönetimi işgal, yıkım ve katliam politikasını tüm tepkilere rağmen pervasızca sürdürüyor. Ateşkesin bir an önce tesisi ve insani yardımların engelsiz bir şekilde Gazze'ye sevki önceliğimizdir." diye konuştu.
Türkiye'nin, Gazze için yaptığı yardım çalışmalarına değinen Erdoğan, "Ülkemizden bugüne kadar 34 bin tonun üzerinde yardım malzemesini bölgeye sevk ettik. Yardımların ulaştırılmasında Mısır makamlarının desteğini özellikle ifade etmek isterim. İlgili tüm mısır kurumlarına teşekkür ederim. İnsani yardımlarımızın yanı sıra 700'den fazla kardeşimizi ülkemize getirdik. Gazze için bir sahra hastanesi için uzmanlarımız çalışıyor." şeklinde konuştu.
Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimlerin kendileri için yok hükmünde olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Gazze'nin insansızlaştırılması hiçbir şekilde kabul edilemez. Mısır'ın bu konudaki kararlı tutumunu takdir ediyoruz ve destekliyoruz." diye ekledi.
"Gazze'nin yeniden toparlanması ve imarı için Mısır ile birlikte çalışmaya hazırız"
İşgal rejiminin Refah saldırılarına işaret eden Erdoğan, "Netenyahu hükümeti, katliamlarını Gazzeli sivillerin sığındığı son nokta olan Refah'a da taşımaktan uzar durmalıdır. İslam dünyası ve BMGK başta olmak üzere uluslararası toplum sonu soykırıma varacak böyle bir çılgınlığa izin vermemelidir. Orta vadede Gazze'nin yeniden toparlanması ve imarı için Mısır ile birlikte çalışmaya hazırız." ifadelerini kullandı.
Sisi ile görüşmelerinde Libya, Sudan ve Somali'deki meseleleri de değerlendirme fırsatı bulduklarını aktaran Erdoğan, "Bu ülkelerin toprak bütünlüğüne desteğimiz tamdır. Biz çatışma, gerilim ve kriz görmek asla istemiyoruz. Barış ve güvenlik için Mısırla temaslarımızı her zaman artırma kararlılığındayız." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'la görüşmelerinin iki ülke ve halkları ile bölge için hayırlara vesile olmasını temenni etti.
Sisi: "İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz"
Sisi ise konuşmasında Erdoğan'ın ülkesini on yılı aşkın bir süre sonra ziyaret etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz." ifadelerini kullandı.
Sisi, şunları kaydetti:
"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etme davetine cevap vermeyi sabırsızlıkla bekliyorum.
Gazze'de derhal ateşkes sağlanması ve Batı Şeria'daki gerilimin yatıştırılması konusunda Türkiye Cumhurbaşkanı ile aynı fikirdeyim."
Bu arada Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiriyi imzaladı. (İLKHA)