• DOLAR 34.019
  • EURO 38.043
  • ALTIN 2831.263
  • ...
Paketi bir `kapı aralama` olarak okumak istiyoruz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP-Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın bugün açıkladığı "Demokratikleşme Paketi"ni değerlendiren Özgür Eğitim-Sen Genel Başkanı Yusuf Tanrıverdi, açıklanan kararların yeterli olmamasıyla birlikte bunu bir "kapı aralama" olarak gördüklerini belirtti. Tanverdi, "Bu kapının ardı sıra gelecek paketlerler daha da açılmasını bekliyoruz." dedi.
Pakette söz konusu değişimlerin sosyal bir tabanının olması nedeniyle önemli olduğunu belirten Tanrıverdi, "Toplumsal değişimin kalıcılığı ve tutarlılığı açısından bu durum oldukça önemlidir." İfadelerini kullandı.

Ana dilde eğitimin arkası gelmeli

Ana dilde özel okulların eğitim verebilmesinin önünün açılması önemli olmakla birlikte eksik olduğunu belirten Tanrıverdi, "Bu paket Başbakanın ifadesiyle `bir kapı aralama` ise özel okulların ana dilde eğitim verebilmesi imkânın oluşması önemlidir. Ancak arkası gelmeyecekse iktidar devlet okulları düzeyinde bir düzenleme getirmemekle, Kürt sorunu açısından siyasal tartışma ve tavır alışların `kadim` hanesine yazmış oldu."dedi.

Başörtüsü yasağının TSK, Emniyet ve yargıda devam etmesi kabul edilemez
Başörtüsü özgürlüğünün tanınmış olmasının İnanç özgürlüğü açısından ciddi bir ilerlemenin olduğunu belirten Tanrıverdi; Ancak,TSK mensuplarının, emniyet mensuplarının ve yargıda hakim ve savcıların özgürlük kapsamı dışında tutulmalarının ise kabul edilemez olduğunu vurguladı

`Andımız`ın kaldırılmasını sendika olarak olumlu bulduklarını belirten Tanrıverdi, "Mevcut ant; totaliter devlet anlayışının faşizan uygulamalarından biriydi. Ancak Tevhid-i Tedrisat Kanunu eğitim sistemimizin temel bir sorunu olarak duruyor."ifadelerini kullanarak eğitim sisteminin kökten değişmesi gerektiğini söyledi.

Alevi açılımı açısından paketi yetersiz bulduklarını belirten Tanrıverdi, "Bir üniversitenin adının Hacı Bektaşı Veli olarak değiştirilmiş olması Hükümetin Alevi hakları konusunda, konuyu ciddiyet ve önem düzeyinde ele almadığını göstermiş olması açısından üzücüdür." Dedi.

Tanrıverdi, siyasi parti üyeliğinin önündeki engellerin kaldırılması, yüzde 3 barajını aşan siyasi partilere devlet yardımının önünün açılması, Farklı dillerde propaganda hakkı, eş genel başkanlık düzenlemesi, ilçe örgütlenmesi için belde örgütlenmesi zorunluluğunun kalkmasını önemli bulduklarını belirtti.

Nefret suçlarıyla etkin mücadele, ayrımcılıkla ve eşitlik kurulu düzenlemesi, eski köy isimlerinin iadesi, yardım toplamada kısıtlamaların kalkması, roman dil ve kültür enstitüsü kurulma kararı, Mor Gabriel arazisinin vakfa iadesi paketin olumlu kararları arasında gördüklerini belirten Tanrıverdi;"Özgür Eğitim-Sen olarak paketi "bir kapı aralama" olarak okumak istiyoruz. Bu kapının ardı sıra gelecek paketlerler daha da açılmasını bekliyoruz ve mücadelesini sürdüreceğiz.

Kazanımlarımızı artırarak çıtayı daha yükseğe taşıyacağız. Özgürlük mücadelesi sürdürücüleri, bisiklet sürücüleri gibidirler. Pedal çevirmeyi bırakırsanız düşersiniz. Daha çok özgürlük, daha çok insanca yaşam için hayatın her alanında arayışlarımızı ve mücadelemizi sürdürmeliyiz."dedi.(Şefik Mert-İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir