Kurbanlık alırken dikkat
Kurban Bayramı öncesinde, Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hasan Eryılmaz kurbanlık alımında dikkat edilmesi gereken hassas noktalar hakkında bilgi vererek kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilecek önemli noktaları belirtti.
MANİSA- 14 Ekim Arife günüyle başlayıp 18 Ekim'de sona erecek Kurban Bayramı öncesinde, Manisa Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Hasan Eryılmaz kurbanlık alımında dikkat edilmesi gereken hassas noktalar hakkında bilgi vererek, denetimli hayvan pazarında sağlıksız hayvan bulunmasının mümkün olmadığının altını çizdi.
Hasan Eryılmaz, kurbanlık seçerken, küçükbaş hayvanın beline dokunulduğunda, ele çok fazla kemik dokusu gelmemesi gerektiğini, bel kısmında ele gelen dolgunluğun hayvanın besililiğinin en doğru anlaşılma şekli olduğunu belirterek, büyükbaş hayvanın da ergenliğe ulaşması, yavruluk dönemi dişlerinin kalıcı dişlerle değişmesi gerektiğini söyledi.
Eryılmaz, denetimli hayvan pazarında sağlıksız hayvan bulunmasının mümkün olmadığının altını çizerken, hayvan naklinin sıkı kontroller eşliğinde yapıldığını ve satılacağı il veya ilçe girişlerinde, Veteriner Hekim raporlarına bakılarak pazara alındığını söyledi.
Hayvan hareketlerinin Belediye ve İl- İlçe tarım Müdürlüklerinde görevli Veteriner Hekimler tarafından sıkı takip edildiğini belirterek Kurban satışı için ayrılan yerlerden alınan mallarda hiçbir sıkıntının olmayacağını belirtti.
Veteriner Hekimlerin halk sağlığının ilk halkasını oluşturduğunu ifade eden Eryılmaz, kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilecek önemli noktaları şöyle sıraladı:
-Veteriner sağlık raporu ve menşe şahadetnamesi olmayan
-Sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan,
-Çok zayıf olan
-Gebe olan
-Yeni doğum yapmış olan
-Yüksek ateşi olan
-Çok genç ve etleri olgunlaşmamış olan
-Tüyleri karışık ve mat olan
-Bakışları ve dış görünümü cansız olan
-Pis kokulu ishali ve burun akıntısı olan
-Çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların alınmaması gerekmektedir."
Sağlıklı bir kurban bayramı geçirmek için hijyen kurallarına uyulması gerektiğinin vurgusunu yapan Oda Başkanı Eryılmaz kurbanlık kesiminde dikkat edilmesi gereken noktaları ise şöyle açıkladı;" Kesilecek hayvan mutlaka sağlıklı olmalıdır. Kesim öncesi kurbanlık hayvanların yorgun olmaması ve kesimden önce yaklaşık 12 saat boyunca yem verilmemesi (su verilebilir), etlerin kalitesini olumlu yönde etkileyen başlıca faktörlerdir. Yorgun hayvanların hemen kesilmesi ile kanı tamamen akıtmak mümkün olmayacağı için etler dayanıksız olacak ve çabuk bozulacaktır. Kurbanlık hayvanları kesim öncesi strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınılması gerekir.
-Kesim yeri temiz olmalı ve akan su bulunmalıdır.
-Kesim yapan kişinin sağlıklı ve temiz olması gerekir.
-Bıçaklar sık sık temizlenmelidir.
-Hastalıklı doku ve organların kesimi sırasında kirlenen bıçaklar dezenfekte edilmelidir.
-Hayvan tutulup yatırılırken veya askıya alınırken işkence-eziyet edilmemelidir.
-Kesim mümkünse askıya alarak yapılmalıdır.
-İç organlar yüzme işini takiben en kısa sürede çıkarılmalıdır.
-Yutak boşaltılmalı, mide-bağırsak, safra ve idrar kesesi ve üreme organları çıkarılmalı, memeler karkastan uzaklaştırılmalıdır.
-Kesim sırasında kan, bağırsak içeriği gibi maddelerle çevrenin kirlenmesi engellenmelidir
-Tüketilecek sakatatlar temiz bir şekilde çıkarılmalıdır.
-Kurban atıkları çöp varillerine ve gelişi güzel çevreye atılmamalı, kanalizasyon kanallarına dökülmemelidir. Çevre temizliği ve halk sağlığı açısından bu tür atıklar sokak hayvanlarının erişemeyeceği şekilde derin çukurlara gömülmelidir." (Ramazan Sındıraç-İLKHA)