• DOLAR 34.226
  • EURO 37.917
  • ALTIN 2914.073
  • ...
Türkiye'nin ilk tren X-ray sistemi Van'da faaliyete geçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, İran sınırındaki Van Kapıköy Demiryolu Sınır Kapısı'na kurulan Türkiye'nin ilk tren X-ray sisteminin faaliyete geçirildiğini belirterek, bu sayede İran'dan gelen tüm trenler ve taşıdığı yüklerin, çok daha hızlı ve güvenilir bir şekilde X-ray ışınları sayesinde detaylı şekilde incelenebileceğini söyledi.

 

Yazıcı, AB Katılım Öncesi Mali Yardım Programı kapsamında yaklaşık 1 yıl önce yapımına başlanan tren X-ray sisteminin kaçakçılıkla mücadele konusunda önemli bir yeri olacağını, bu sistem sayesinde trenlerdeki her türlü kaçak ve yasa dışı maddenin ülkeye girişinin önleneceğini belirtti.

 

Sistemin, yaklaşık 3 milyon avroya mal olduğunu ifade eden Yazıcı, "Ülkemizin sınırlarında tırlar ve diğer araçlar için x-ray cihazları bulunuyordu ancak tren x-ray sistemi yoktu. Tren tarama sistemi, test çalışmaları kapsamında 26 Temmuz 2013 tarihinde faaliyete geçirildi ve yük trenleri taranmaya başlandı. Şu anda resmen faaliyete geçti ve bugüne kadar toplam 42 tren ve 748 vagon tarandı" dedi.

 

Dünyada 5-6 ülkede bulunuyor
Tren tarama sistemlerinin, dünyada 5-6 ülke tarafından kullanıldığını ifade eden Yazıcı, söz konusu sistemin, AB üyesi Yunanistan ve Bulgaristan da dahil olmak üzere Türkiye'nin sınır komşularında bulunmadığını, bu konuda da öncülüğü Türkiye'nin yaptığını söyledi.

 

Sadece yüklerin bulunduğu vagonlar taranacak
Hareket halindeki treni radyografi ışınlarıyla tarayacak olan sistem, vagonlar ve yolcu bagajları içindeki kaçak eşyaların tespit edilmesini sağlayacak ve elde ettiği görüntüleri merkezdeki monitörlere yansıtacak. Sistem, gelişmiş sensör sistemleri sayesinde makinistin bulunduğu lokomotifi ve yolcu vagonlarını ayırt edecek ve sadece yüklerin bulunduğu vagonları tarayacak. (Mehmet Aldemir -İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir