• DOLAR 34.164
  • EURO 37.946
  • ALTIN 2920.339
  • ...
"Paket nihai bir hedef değil ara bir istasyondur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN-Türkiye'nin aylardır beklediği Demokratikleşme Paketi'nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklamasının ardından Batman Eski Milletvekili ve Akil İnsanlar Heyeti Güneydoğu Bölgesi Sekreteri Mehmet Emin Ekmen demokratikleşme paketini hali hazırdaki barış süreci açısından değerlendirdi.

 

'Paketin nihai hedefi siyasi zemini ve demokratik zemini güçlendirmektir"
Seçim barajı ve sisteminde gidilen değişiklikler ile ilgili açıklama yapan Ekmen, "Önerilen ve kamuoyunda tartışılmaya açılan iki sistem var. Her iki sistemden hangisi gelirse gelsin Seçim barajı nedeniyle temsil kabiliyetindeki eksiklik ortadan kaldırılmış olacak. Tabiî ki bunu 3 ayrı madde destekliyor. Birincisi; siyasi partilere yapılan hazine yardımındaki yüzde 7'lik limit yüzde 3'e çekiliyor. İkincisi; eşbaşkanlık sistemi getiriliyor. Üçüncüsü ve en önemlisi de Siyasi Partiler Kanununun partilere üye olmayı düzenleyen 11. maddesindeki birçok kısıtlamalar ortadan kaldırılıyor" dedi.

 

Bu paketteki temel hak ve özgürlüklere dair birçok hususun eksik bulunabilip tartışılabileceğine dikkat çeken Ekmen, "Ama bu paketin devrim niteliğindeki yönü bu seçim barajı ve siyasetin önünü açan maddelerdir. Sayın Başbakan da konuşmasında defalarca kez adeta dönüp dönüp dolaşarak siyasi zemini, demokratik zemini güçlendirmek istediklerini, bu paketin bir son olmadığını, partilerin demokratik zeminde yarışarak Türkiye'nin dönüşüm sürecine katkılarını devam ettirmelerini beklediklerini ifade etti. Bu anlamda Sayın Başbakan'ın bu konuşmasında ilk bölüm olarak izah ettiği bu hususlar gerçekten bir devrim niteliği taşıyor" ifadelerine yer verdi.

 

Farklı dil ve lehçelerde propaganda yapılması konusuna da değinen Ekmen, "Bir şeyi belirtelim Siyasi Partiler Kanununda farklı dil ve lehçelerde propaganda yapmanın önünü 2010 yolunca açmış idik. Ancak Türkiye'deki mevzuat çok girift ve her yere değişik değişik mayınlar döşenmiş durumda. 2010'da yapmış olduğumuz değişiklik şimdi Siyasi Partiler Kanununda da eşgüdümlü bir değişiklik yapıyoruz. Siyasi partilerin ön seçimlerinde de benzer propaganda yasaklarını kaldırıyoruz. Dolayısıyla Türkçe, Kürtçe, Arapça, Lazca, Çerkesce, Boşnakça gibi dillerde bir propaganda imkanı getirilmesi tabi ki önemli ve anlamlı" dedi.

 

"Çağın gerisinde kalmış düzenleme kaldırılıyor"
W,X,Q harfleriyle ilgili düzenlemeye değinen Ekmen, "Alfabede bir değişiklik yapılmıyor. Ancak kullanımı yasak olan harflere dair cezai düzenleme kaldırılıyor. Belki buna bağlı olarak başka paralel kanunlarda bir takım değişiklikler bir arada düşünülebilir. Doğrusu hepimiz internete girdiğimizde, günlük yaşantımızda bu harfleri kullanıyoruz. Ama kanunlar çoğu zaman hayatın gerisinde kalabiliyor bugün bir savcı bir gazeteyi x.w.q harflerini kullandığı için dava konusu edebilir ki Batman'da geçmişte bazı yerel gazeteler bu husustan dolayı mağduriyet yaşamıştı. Bu çağın gerisinde kalmış bir düzenlemeyi kaldırmak; bürokratik bir sıkıntıyı ortadan kaldırmak anlamına geliyor" diye kaydetti.

 

"Bu paket nihai bir hedef değil ara bir istasyondur"
Pakette yer alan maddeler incelendiğinde paketin gerek hitap ettiği mağdur kesimler gerekse de seçilen ana temalar açısından oldukça kapsamlı ve özenli hazırlandığına değienen Ekmen, "Ulus Devletin mağdur ettiği Dindarlar, Aleviler, Kürtler ve Gayrimüslimlere ait bir takım hak iadelerinin bir arada olması çok önemli bir vizyona ve geniş bir restorasyon isteğine işaret ediyor. Devletin yapısal dönüşümünde Referandum paketinin kapsamı ve doğurduğu sonuçlar ne kadar önemli ise, bireysel hak ve özgürlükler açısından da bu paket o kadar önemli. Her şeyden önce bu tam anlamı ile bir paradigma değişimi, Cumhuriyetin kurucu kadrolarının ürettiği tek tip vatandaş tipi ve buna dayalı toplum mühendisliği projesi bu paket ile tamamen çöpe atılmıştır" şeklinde konuştu.

 

Paketi eksik ve yetersiz bulanların olduğunu belirten Ekmen, "Kanaatimce Başbakanın bu paketi nihai bir hedef değil, ara istasyon olarak nitelendirmesini, demokratik siyaset çağrısını esas almalıdır. Bence demokrasi güçleri paketin olumlu yanlarını öne çıkarmalı ve eksikliklerin tamamlanması için demokratik siyaset zeminini güçlendirmeli" dedi. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir