• DOLAR 32.34
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2393.529
  • ...
Camiler ve Din Görevlileri Haftası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
BATMAN - Batman İl Müftüsü Hasan Çağlar, "01-07 Ekim Camiler ve Din Görevlileri Haftası" nedeniyle yazılı bir açıklama yaptı.


Türkiye'de her yıl 01-07 Ekim tarihleri arasında "Camiler ve Din Görevlileri Haftası" olarak kutlandığını hatırlatan Çağlar, bu haftada çeşitli etkinliklerin düzenlendiğini söyledi.


En çok ziyaret edilen beyaz saraylar değil mabetlerdir
Dinin insan için en tabii ve fıtri ihtiyaç olduğuna dikkat çeken Müftü Çağlar, "Tarih boyunca her dinin, kendine has ibadethanesi olmuş ve her din mensubu ibadethanesine son derece önem vermiş, saygı göstermiştir. Hükümdarların köşk ve saraylarından çok ibadetlere ehemmiyet verilmiştir. Nitekim günümüzde de yeryüzünün en çok ziyaret edilen ve saygı gösterilen en eski yapıtları köşkler, beyaz saraylar değil, mabetlerdir." ifadelerini kullandı.


Peygamberlerden sonra halkı aydınlatan din görevlileridir
İnsanların sosyalleşip medenileşmesinde din ve mabetlerin rolüne değinen Çağlar, "İlk çağlarda ayrı ayrı ve tek başına ya da sadece aileleri ile yaşayan insanları toplayıp bir araya getiren, onları sosyalleştirip birlik ve beraberliklerini sağlayan ve halkı aydınlatan başta Peygamberler olmak üzere din görevlileri gelmektedir." dedi.


Camiler ve mescitler Kâbe'nin birer şubesidir
İbadethanelere en çok önem veren dinin İslam dini olduğuna ve Cenab-Allah'ın cami ve mescitleri "Allah'ın Evleri" evleri olarak isimlendirdiğine işaret eden Çağlar, "Camiler-mescitler yeryüzünde tek Allah'a ibadet için yapılan en mübarek ve en mukaddes mabet olan Ka'be-i Muazzamı'nın birer şubeleridir. Kâbe merkez, yeryüzündeki cami ve mescitler bu merkeze bağlı mübarek şubelerdir. Camilere saygı Kâbe'ye saygıdır, camilere ilgi ve alaka Kâbe'ye ilgi ve saygı demektir." diye konuştu.


Camiler çok yönlü olarak kullanılan mekânlardır
Camilerin huzur iklimleri, barış ve kardeşlik mekânları olmasıyla beraber yaygın eğitim ve öğretim kurumları işlevi gördüğünü belirten Çağlar, "İnsanları manevi huzura kavuşturan mekânlardır. İlahi çağrı ve davetin yapıldığı yerlerdir. Camiler İslamiyet'in ve kâmil insaniyetin öğretildiği, kalp ve ruhların Allah'la huzur bulduğu, gerektiğinde dünya işlerinin de görüşüldüğü, Müslümanların tanışıp kaynaştığı, birlik beraberlik şuurunun pekiştiği ve en önemlisi insanın, Rabbinin huzuruna çıktığı ve onunla konuştuğu kutsal mekânlardır." ifadelerine yer verdi.


Din görevlilerinin rolü
"Din görevlileri, camide, cephede, cenazede taziyede herkesin yanındadır" diyen Çağlar, "Emniyet ve asayişin temininde din görevlilerinin büyük rolleri vardır. Vaazlarıyla hutbeleriyle ve sohbetleriyle nice cinayet ve kötülükleri meydana gelmeden önlerler; cinayete azm eden nice insanlar, camide din görevlisinin vaazını ya da hutbesini dinledikten sonra bu azminden vazgeçer. Nice kötülük niyetlisi insanlar din görevlisinin vaaz, hutbe veya sohbetinin tesirinde kalarak kötülükten vazgeçerler." diye konuştu.


Çağlar son olarak, "Her Müslüman camilerin, mescitlerin ve bu mübarek mekânlarda yüce din hizmeti veren din görevlilerinin ehemmiyet ve kıymetini müdriktir. Camiler ve Din görevlileri Haftası'nı kutlar, manevi huzur, bereket ve uyanışa, milletimiz memleketimiz İslam âlemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını dilerim." dedi. (Veysi Demir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir