• DOLAR 34.585
  • EURO 36.352
  • ALTIN 2920.107
  • ...
Kanser aşısı çıktı mı? Kanser aşısı kanseri iyileştirebilir mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünyanın en öldürücü hastalıkları arasında yer alan kanser her yıl milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oluyor...Kanserin en çok görülen türleri; erkeklerde akciğer, prostat, kolorektal, mide ve karaciğer, kadınlarda ise meme, kolorektal, akciğer, rahim ağzı ve tiroit... Peki kanser önlenebilir mi? Kanserin aşısı var mı?

KANSERİN AŞISI VAR MI?

Bilim insanları, kanseri tedavi edebilecek ve hatta iyileştirebilecek yeni aşılar oluşturmak için yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarının arkasındaki mRNA teknolojisini kullanıyor.

mRNA-4359 adı verilen aşı, kanserli bir tümörün hücrelerindeki belirli protein işaretlerini bağışıklık sistemine vurgulayarak çalışıyor. Böylece hastanın bağışıklık sistemi devreye giriyor ve kansere saldırıyor.

Bilim insanları, aşıların İngiltere’de ilk kez Batı Londra’daki Hammersmith Hastanesi’nde İngiliz hastalara uygulandığını belirtti.

Araştırmacılara göre çalışma, aşının akciğer kanseri, cilt kanseri ve diğer katı tümörlere karşı güvenliğini ve etkinliğini değerlendirecek.

Aşıyı ilk alan Surrey’den 81 yaşındaki cilt kanseri hastası bir adam oldu.

Diğer tedavilerle sınırlı başarı elde ettikten sonra deneye katılan bu kişi, “İki kişiden birinin kansere yakalandığı gerçeğini değiştirmeliyiz” dedi.

Sağlık Bakanı Victoria Atkins, çığır açan bu gelişmenin sayısız yaşamda fark yaratabileceğini söyledi.

Atkins konuya ilişkin açıklamasında şunları söyledi;

“Aşı, daha etkili ve daha az toksik tedavilerle bu korkunç hastalığı tedavi etme şeklimizde devrim yaratırken, daha fazla hayat kurtarma potansiyeline sahip. Bu, yaşam bilimlerinde bir süper güç olarak konumumuzu ve araştırma ve geliştirmeye olan bağlılığımızı vurguluyor.”

mRNA aşısı, dünyanın dört bir yanındaki bilim insanları tarafından geliştirilen iki ana kanser aşısından biri.

Geliştirilmekte olan diğer kanser aşısının ise ‘kişiselleştirilmesi’ gerekiyor ve kişiye özel bir aşı oluşturmak için kişinin tümöründen genetik materyal alınmasını gerektiriyor.

Uzmanlar, mRNA kanser aşılarının, bir kişiye göre kişiselleştirilmesi yerine, belirli bir kanser türüne sahip birden fazla hastaya uygulanabilecek ‘hazır ve genel’ aşılar olarak hizmet edeceğini umuyor.

Ancak farklı kanser türlerini tedavi etmek için farklı türde mRNA aşılarına ihtiyaç duyulması bekleniyor.

Kızamık ve çiçek hastalığı gibi bulaşıcı virüslerden kaynaklanan hastalıkları önlemek için verilen geleneksel aşıların aksine, halihazırda kanser hastası olan hastalara verilecek.

Imperial College’da danışman onkolog olan Dr. David Pinato, “Bu araştırma hala erken aşamada ve hastalara sunulması birkaç yıl alabilir, ancak bu deneme bizi potansiyel olarak daha az toksik ve daha kesin olan yeni tedavilere yaklaştıran önemli bir temel oluşturuyor” dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir