Katil israil, 2 Mart’tan bu yana 2.3 milyon Gazzeli’ye hiçbir yardım malzemesinin girişine izin vermiyor. Yıl başındaki kısa süreli ateşkes döneminde ulaşan az miktardaki gıda da neredeyse tükenmiş durumda.
Aralık ayında, Birleşmiş Milletler'in en yüksek yargı organı olan UAD, israilin Filistinlilere insani yardım ulaştırılması yönündeki yükümlülüklerine ilişkin danışma görüşü hazırlamakla görevlendirildi.
Katil israil hükümeti, Gazze’ye yardım geçişlerine yalnızca Hamas’ın elindeki tüm esirleri serbest bırakması durumunda izin vereceğini açıkladı. Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık geçen hafta İsrail’i uluslararası hukuka uymaya ve yardımların engelsiz geçişine izin vermeye çağırdı.
Aralık ayında, BM Genel Kurulu’nda 137 ülke tarafından kabul edilen kararda, israile yükümlülüklerini yerine getirme çağrısı yapılmış ve Gazze’deki insani durumla ilgili “ciddi endişe” dile getirilmişti. israil, ABD ve 10 ülke karara karşı çıkarken, 22 ülke çekimser kaldı.
Lahey’de Bu Hafta Ne Olacak?
Filistin temsilcileri, Lahey’de ilk konuşan taraflar arasında yer alacak.
İsrail, beş gün sürecek duruşmalarda konuşma yapacak 40’a yakın ülke arasında yer almıyor.
ABD Çarşamba günü görüş beyan edecek.
Mahkeme kararları bağlayıcı değil, ancak önemli hukuki ve siyasi ağırlığa sahip.
BM’ye göre, Gazze ve Batı Şeria İsrail işgali altındaki bölgeler olarak kabul ediliyor. Uluslararası insancıl hukuk, bir işgal gücünün, işgal altındaki bölgelerde yaşayanların gıda, tıbbi bakım ve sağlık koşullarına erişimini sağlamakla yükümlü olduğunu vurguluyor.
Mahkemenin bu konudaki görüşünü açıklaması aylar sürebilir.




