Açıklama, bölgede yaklaşan kıtlık uyarılarının yapıldığı bir dönemde geldi.

Açıklamayı yapan kişi, UKLFI CEO’su Jonathan Turner. Turner, Co-operative Group’un genel kurulunda tartışılacak bir öneriye karşı yazdığı mektupta, öneride yer alan “186.000 kişinin öleceği” öngörüsünü hedef aldı. Bu öngörü, tıp dergisi The Lancet’te yayımlanan bir projeksiyona dayanıyor. Turner bu rakamın “yanıltıcı” olduğunu savundu ve devamında şu ifadeyi kullandı:

“Lancet yazısı, Gazze’deki ortalama yaşam süresini artırabilecek faktörleri göz ardı ediyor. Savaş öncesinde Gazze’nin en büyük sağlık sorunlarından biri obeziteydi.”

Bu ifadeler, başta Palestine Solidarity Campaign (PSC) olmak üzere birçok kuruluşun sert tepkisini çekti. PSC Direktörü Ben Jamal, “Gazze’de çocuklar açlıktan ölürken, kilo vermenin bir ‘yarar’ gibi sunulması tiksindirici,” dedi.

Arap-İngiliz Anlayış Konseyi Direktörü Chris Doyle ise açıklamayı şöyle yorumladı: “İsrail, 2.3 milyon Filistinliyi zorla diyete sokuyor — ne kadar da nazikçe(!)!”

UKLFI daha önce de 2023’te Londra’daki Chelsea ve Westminster Hastanesi’nde sergilenen Filistinli çocukların çizimlerini “Yahudi hastaları rahatsız ettiği” gerekçesiyle kaldırtmıştı. Ayrıca İngiltere hükümetine, İsrail’e yönelik silah ihracat lisanslarının askıya alınması nedeniyle dava tehdidinde bulunmuştu.

Muhabir: Hamza Durmaz