Bakan Cezayir"e bir ila altı hafta süre tanıyacaklarını belirtti.

Bayrou ayrıca, bu süre zarfında Fransa"nın Cezayir hükümetine, ülkelerine geri dönmeleri gereken kişilerin yer aldığı acil bir liste sunacağını açıkladı. Aynı zamanda Fransa"nın vize verme politikasına ilişkin bakanlık düzeyinde bir inceleme yapılacağını duyurdu. Ancak Bayrou, Paris"in Cezayir ile bir gerilim tırmandırmak istemediğini vurguladı.

Fransa ve Cezayir arasındaki ilişkiler, son dönemde art arda yaşanan siyasi ve diplomatik gelişmeler nedeniyle benzeri görülmemiş bir şekilde gerildi. İki ülke arasındaki tansiyon, Cezayir"in, Fransa tarafından sınır dışı edilmek istenen bir yasa dışı göçmeni geri almayı reddetmesiyle daha da arttı.

Geçtiğimiz ay Cezayir, vatandaşlarına Fransız havaalanlarında yapılan "provokatif muameleyi" gerekçe göstererek Fransa Büyükelçisini geri çağırdı.

Son olarak, Paris, Fransa ve Cezayir arasındaki anlaşmazlıkları Avrupa Parlamentosu gündemine taşıdı. Avrupa Parlamentosu, Cezayir"den siyasi mahkumları serbest bırakmasını talep etti, bu da Cezayir hükümetinin öfkesine neden oldu.

Öte yandan, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun, ayın başında yaptığı açıklamada, "Fransa ile olan ortamın artık zararlı hale geldiğini ve Macron ile zaman kaybettiklerini" belirtti. "Bundan sonra top Elysee Sarayı"nda, böylece geri dönülemez bir kopuşa sürüklenmeyelim" ifadelerini kullandı.

Tebbun, Fransız İçişleri Bakanı Bruno Retailleau"yu, bir Cezayirli sosyal medya fenomenini sınır dışı etmeye çalışarak Cezayir"e siyasi bir darbe vurmak istemekle suçladı.

Cezayir Cumhurbaşkanı ayrıca, "Fransa, sosyal medyadaki Cezayirli aktivistleri takip ederken, suçlulara ve sabotajcılara vatandaşlık ve sığınma hakkı vererek onları koruyor" dedi.

Muhabir: Zeynep Bozdaş