Büyük ekonomilerin savunma harcamalarındaki artış ve yükselen faiz oranları, borç seviyelerinin hızla yükselmesine yol açıyor. Bu durum, büyük yatırımcılar arasında giderek artan bir endişeye neden oluyor.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's Global Ratings (S&P Global), 138 ülkede devlet tahvili ihraçlarının %3 oranında artacağını ve bu durumun küresel kamu borcunu 76.9 trilyon dolara çıkaracağını öngörüyor. Bu artışın, küresel mali kriz, COVID-19 pandemisi ve şimdi de Avrupa"daki artan savunma harcamaları nedeniyle hızlandığı belirtiliyor.

Ekonomik Krizler ve Yükselen Faizler Borçlanmayı Tetikliyor

S&P Global"in küresel devlet tahvilleri bölümü başkanı Roberto Sifon Arevalo, büyük ekonomilerin krizlere yanıt olarak genişleyici mali politikalar izlemeye devam ettiğini belirtti.

"Büyük ekonomilerin krizden krize geçiş yaparak mali politikaya ağırlık vermesi, devletlerin giderek daha borçlu hale gelmesine neden oluyor", dedi.

Arevalo, merkez bankalarının tahvil alım programlarını sonlandırmasıyla birlikte tahvil getirilerinin keskin şekilde yükseldiğini, bunun da borç servis maliyetlerini artırarak borçlanmanın sürdürülebilirliğini zorlaştırdığını vurguladı.

"Önceden düşük faiz oranları nedeniyle yüksek borçlanma sürdürülebilir görünüyordu, ancak artık maliyetler çok daha büyük bir sorun teşkil ediyor."

ABD ve İngiltere Borç Riski Altında

Kamu maliyesinin kötüleşmesi, büyük yatırımcıları tedirgin ediyor. Tahvil devi PIMCO, geçen Aralık ayında ABD"nin uzun vadeli borçlarına olan maruziyetini azaltacağını açıkladı. Şirket, bunun nedenlerinden biri olarak "borcun sürdürülebilirliğiyle ilgili endişeleri" gösterdi.

Milyarder yatırımcı Ray Dalio, Birleşik Krallık"ın "borç sarmalına" girme riskiyle karşı karşıya olduğunu, hükümetin borçlanmaya daha fazla bağımlı hale gelerek ekonomik istikrarını tehlikeye atabileceğini öne sürdü.

ABD

Dünyanın en büyük borçlanıcısı olan ABD, genişleyen bütçe açığı, yüksek faiz giderleri ve büyük borç geri ödeme yükümlülükleri nedeniyle uzun vadeli tahvil ihraçlarını 4.9 trilyon dolara çıkaracak.

S&P Global, bu hesaplamalarına kısa vadeli Hazine tahvillerini ve yerel yönetimlerin borçlarını dahil etmediğini belirtti.

ABD hükümetinin bütçe açığının 2026 yılına kadar GSYİH"nın %6"sının üzerinde kalacağı öngörülüyor. Ancak, ABD dolarının küresel rezerv para birimi olarak konumunu korumasının, Washington'a mali esneklik sağlayacağı belirtiliyor.

Çin

Dünyanın ikinci en büyük borçlanıcısı Çin, ekonomisini canlandırmak amacıyla borçlanma seviyesini artırıyor. Çin hükümetinin uzun vadeli tahvil ihraçlarının bu yıl 370 milyar dolar artarak 2.1 trilyon dolara ulaşması bekleniyor.

Küresel Borç Stoku GSYİH"nin %70.2"sine Ulaşacak

S&P Global'e göre, küresel kamu borcu, dünya GSYİH"sinin %70.2"sine ulaşacak. Bu oran, 2022'den bu yana istikrarlı bir şekilde artıyor ancak hükümetlerin pandemi döneminde büyük harcamalar yaptığı 2020"deki %73.8 seviyesinin altında kalıyor.

G7 ülkeleri ve Çin hariç tutulduğunda, dünya genelindeki borçlanma seviyelerinin büyük ölçüde sabit kalması bekleniyor.

Muhabir: Zeynep Bozdaş