Marketlerden satın alınan tavuk zaten temizlenmiş olarak gelir. Ayrıca son araştırmalar, çiğ tavuğu yıkamanın patojenleri ortadan kaldırmada neredeyse hiçbir etkisi olmadığını, buna karşılık mikropları yayma ihtimalini artırdığını gösteriyor.
Avustralya Gıda Güvenliği Haftası kapsamında kasım ayında açıklama yapan Avustralya Gıda Güvenliği Bilgi Konseyi başkan yardımcısı Julian Cox, şu uyarıda bulunuyor:
“Size söylenenlere veya sosyal medyada gördüklerinize rağmen çiğ tavuğu asla yıkamamalısınız. Bu, mutfağınızın her yerine bakteri yayarak gıda kaynaklı hastalık riskini artırır.”
Bu uyarılar yalnızca Avustralyalılar için geçerli değil.
2022’de yapılan çevrimiçi bir ankette, ABD’de 1.822 tüketicinin %73’ü çiğ tavuğu yıkadığını söyledi. Ancak bu grubun yalnızca %30’u bu uygulamanın tavsiye edilmediğinin farkındaydı.
Bu konuda eğitim açıkça yetersiz ve insanlar gereksiz risk altına giriyor. ABD’de her yıl tahmini 47,8 milyon gıda kaynaklı hastalık vakası görülüyor ve tek başına en yaygın gıda kaynağı çiğ kümes hayvanları.
Çiğ tavuğu yıkamak doğrudan neden olmasa da riski artırıyor.
2019’da ABD Tarım Bakanlığı (USDA) tarafından yapılan bir çalışmada, çiğ tavuğu yıkayan katılımcıların %26’sının daha sonra lavaboyu tekrar kullanarak salata yıkadıklarında bakterileri salataya bulaştırdığı ortaya çıktı.
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) 2018 tahminlerine göre, marketlerde satılan tavuk paketlerinin yaklaşık her 25 tanesinden biri Salmonella ile kontamine durumda.
Yakın zamanda yayımlanan rahatsız edici bir çalışma ise, idrar yolu enfeksiyonlarının her 5 vakasından 1’inin mutfakta çiğ etin yanlış işlenmesine bağlanabileceğini gösterdi.
Salmonella ve E. coli’den korunmak için ABD Tarım Bakanlığı şu önerilerde bulunuyor:
Çiğ eti YIKAMAYIN
Çiğ et için ayrı bir doğrama tahtası kullanın
Çiğ ete temas ettikten sonra ellerinizi en az 20 saniye sabunla yıkayın
Tavuğun iç sıcaklığının en az 74 °C (165 °F) olduğundan emin olmak için gıda termometresi kullanın





