Pirinç, oda sıcaklığında uzun süre bırakıldığında Bacillus cereus bakterilerinin çoğalması için elverişli bir zemin oluşturur. Bu bakteriler, yüksek sıcaklıklara dirençli zehirli maddeler üretir ve bu maddeler kaynatılarak yok edilemez. 2022’de Avustralya’daki bir ofis yemekhanesinde sebzeli pilavın tekrar ısıtılmasıyla 34 kişi gıda zehirlenmesi nedeniyle hastaneye yatırıldı.
Mantarlı Besinlere Dikkat
Mantarlı yemekler yeniden ısıtıldığında, kendinde barındırdığı proteinlerin parçalanmasıyla toksik bileşikler ve kanserojen nitrozimler ortaya çıkabilir. Öte yandan Isıtılan mantarın taze tüketilmesi önemlidir.
Kereviz'de Ve Ispanakta Oluşan Değişim Riski
Alman Beslenme Laboratuvarının 2023 yılında gerçekleştirdiği araştırmaya göre, kereviz ve ıspanak gibi nitrat içeren zengin besinler yeniden ısıya maruz kaldığında nitratlar nitrite dönüşüyor. Ispanak ve kerevizde oluşan nitrikler ise kandaki oksijen dolaşımını engeller ve tehlikeli sağlık sorunlarını beraberinde getirir.





