Güncel

Bu yaz daha fazla kavun yemelisiniz...İşte nedeni

Yazın serinletici lezzeti kavun, yalnızca ferahlatmakla kalmıyor; bağışıklığı güçlendiriyor, sindirimi destekliyor ve kronik hastalıklara karşı koruma sağlıyor. Uzmanlar, sofralardan eksik edilmemesini öneriyor.

Abone Ol

USA Today gazetesinin haberine göre, kavun kırmızı karpuz ailesine ait ve antioksidanlar, potasyum ve lif bakımından iyi bir kaynak olarak kabul edilir. Bu besin öğeleri, vücudu kronik hastalıklara karşı korumada önemli rol oynar.

Araştırmalara göre, kavun bağışıklık sistemini destekleyen, kronik hastalıklara karşı koruyan ve sindirim sistemini güçlendiren temel besin öğeleri içerir.

Beslenme uzmanı Monica D’Agostino, kavunun faydalarının büyük ölçüde içerdiği beta-karoten maddesine dayandığını söylüyor. Bu madde, meyvenin canlı turuncu rengini veren pigmenttir.

Kavun tüketildiğinde bu beta-karoten, vücutta A vitaminine dönüşür. Bu da göz sağlığını destekler, kan hücresi üretimine yardımcı olur, bağışıklık yanıtını güçlendirir ve serbest radikallere karşı antioksidan görevi görür.

Uzman ayrıca beta-karotenin kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyucu etki sağladığını, kronik iltihaplanmayı azalttığını belirtiyor.

Uzmanlar, kavunun yaz salataları, hafif öğünler ve antioksidanlar ile lif açısından zengin gıdalarla birlikte tüketilmesini öneriyor.

Araştırmalar, kavunun meyve, sebze, tam tahıl, kuruyemiş ve baklagillerle birlikte tüketilmesinin, vücuda alınan lif ve su miktarını artırarak sindirim sorunlarını hafiflettiğini ortaya koyuyor.

Yapılan araştırmalar, bir su bardağı (yaklaşık 160 gr) taze doğranmış kavunun yaklaşık 53 kalori içerdiğini ve vücuda bol miktarda A ve C vitamini sağladığını gösteriyor. Ayrıca günlük lif ihtiyacının yaklaşık %6’sını karşılıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bireylerin günde en az beş porsiyon (her biri 80 gram) meyve ve sebze tüketmesini tavsiye ediyor.