Kuzey İrlanda’daki mağaza, müşterilere Ken's Raw Jersey Milk markalı sütü içmemelerini veya kullanmamalarını, bunun yerine geri getirmelerini ya da imha etmelerini bildirdi.
Şişeler iki litrelik olup, tüm parti kodları ve tüm son kullanma tarihleri kapsam dahilinde.
Gıda Standartları Ajansı (FSA) tarafından yapılan risk açıklamasında şu ifadeler yer aldı: “Bu üründe STEC bulunma olasılığı vardır. STEC organizmalarının neden olduğu belirtiler arasında şiddetli ishal (kanlı ishal dahil), karın ağrısı ve bazen böbrek yetmezliğine yol açabilen ve ölümcül olabilen Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS) yer almaktadır.
Bu semptomları yaşıyorsanız, başkalarına bulaştırmamak için belirtiler geçtikten sonra en az 48 saat boyunca işe, okula veya kreşe gitmemeniz gerekir.”
Sütün satıldığı çiftlik mağazasında, satış noktalarına uyarı notu asıldı.
STEC (Shiga toksini üreten Escherichia coli), Shiga toksinleri adı verilen güçlü biyolojik toksinler üreten özel bir E. coli türüdür. En bilinen STEC türü E. coli O157:H7 olup, genellikle az pişmiş et, çiğ sebzeler ve pastörize edilmemiş süt ürünleriyle ilişkilidir.
STEC enfeksiyonlarının semptomları genellikle maruziyetten 3–4 gün sonra başlar ancak bu süre 1 ila 10 gün arasında değişebilir.
Hemolitik Üremik Sendrom (HÜS), özellikle küçük çocuklar ve yaşlılar arasında, STEC vakalarının %5–10’unda ortaya çıkar. Belirtileri arasında soluk cilt, yorgunluk, azalan idrara çıkma ve şişlik yer alır. HÜS böbrek yetmezliğine ve nadir durumlarda ölüme yol açabilir.