BM Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, Gazze nüfusunun yarısının çocuklardan oluştuğunu, çocukların çoğunun günde sadece 1 öğün yemek yiyebildiğini belirtti. Haq, ateşkes sağlanmasının ardından BM'nin Gazze'ye yönelik yardımlarını artırdığını ifade ederek, "Gazze nüfusunun tümü temel ihtiyaçlar için yardımlara muhtaç." dedi. Dünya Sağlık Örgütünün Gazze'de hastanelerdeki yatak sayısını artırmak için 60 günlük plan başlattığını söyleyen Haq, Gazze'de 30 bin kişinin hayati tehlike arz edecek şekilde yaralandığını ve özel tedaviye ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Haq, BM ve ortaklarının aynı zamanda erken inşa ve altyapıya yönelik yıkımı onarmaya da odaklanmaya başladığını sözlerine ekledi. Haq, ateşkesin ardından Gazze'ye yardım sevkiyatı sırasında yağmalama ya da güvenlik sorunu oluşmadığını, yardım dağıtımı sırasında toplumla iletişimde olduklarını, mümkün olduğu kadar çok yardım sevkiyatı yapmak için çaba sarf ettiklerini ifade etti.
GAZZE'YE 281 YARDIM TIRI GİRİŞ YAPTI
Mısır'dan, 11'i akaryakıt yüklü, toplam 281 yardım tırının Gazze Şeridi'ne geçtiği belirtildi. Mısır resmi ajansı MENA'nın, Kuzey Sina Vilayeti'nden bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre, ateşkes anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından ikinci günde 11'i akaryakıt ve 270'i çeşitli yardım malzemesi taşıyan 281 tır, Gazze Şeridi'ne geçiş yaptı. Yardım tırlarının Gazze Şeridi'ne gitmek üzere Kerem Ebu Salim ve Uvce sınır kapılarına yönlendirildiği belirtildi.
Arabulucu ülkelerden Katar, 15 Ocak'ta HAMAS ile işgal rejimi arasında Gazze'de ateşkes ve esir takası konusunda anlaşmaya varıldığını duyurmuştu. Anlaşma, 19 Ocak Pazar günü TSİ 12.15'te yürürlüğe girdi. Üç aşamadan oluşacak ateşkes anlaşmasının ilk 42 gününde, 33 siyonist esir ve 1900"ün üzerinde Filistinli esir serbest bırakılacak. HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, anlaşmanın birinci aşaması kapsamında dün 3 kadın esiri Kızılhaç ekibine teslim etti. İşgal zindanlarında tutulan 90 Filistinli de işgal altındaki Batı Şeria'da bulunan Ofer Askeri Zindanı'ndan serbest bırakıldı.
GAZZE SAKİNLERİ GELECEK HAFTA KUZEYE DÖNEBİLECEK
Öte yandan işgal ordusu, HAMAS ile işgal rejimi arasında varılan ateşkes ve esir takası anlaşmasına göre, Gazze Şeridi sakinlerinin gelecek hafta Netzarim Koridoru'nu geçerek kuzeye dönebileceğini belirtti. İşgalci Ordu Sözcüsü Avichay Adraee, sosyal medya platformu X hesabından yaptığı paylaşımda, işgal ordusunun Gazze Şeridi'ndeki belirli bölgelerde konuşlanmaya devam edeceğini aktardı. Hamas'ın anlaşmayı uyguladığını belirten Adraee, "Önümüzdeki haftadan itibaren Gazze Şeridi sakinleri kuzeye dönebilecek ve bu yönde talimatlar yayınlanacaktır." ifadesini kullandı. Adraee, işgal ordusunun anlaşmanın tüm detaylarını uygulama niyetinde olduğunu iddia etti.
Gazze Şeridi sakinlerini, bir sonraki duyuruya kadar işgal rejimi askerlerine yaklaşmama konusunda uyaran Adraee, şeridin güneyinden kuzeyine veya Netzarim Koridoru'na doğru hareket etmenin tehlikeli olacağı tehdidinde bulundu. Adraee, Hamas ile işgal rejimi arasındaki ateşkes ve esir takası anlaşması yürürlüğe girmeden önce de benzer bir paylaşım yapmıştı.





