Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, DAİŞ militanlarının oluşturduğu tehditlere ilişkin raporda, Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara ile İçişleri ve Dışişleri bakanlarının geçen yıl beş ayrı suikast girişiminin hedefi olduğunu açıkladı.
Raporda, eş-Şara’nın ülkenin en kalabalık vilayeti olan Halep’in kuzeyinde ve Dera’nın güneyinde, “Sarayat Ensar es-Sünne” adıyla bilinen bir grup tarafından hedef alındığı belirtildi. Söz konusu grubun DAİŞ için bir paravan yapı olduğu düşünülüyor.
Birleşmiş Milletler Terörle Mücadele Ofisi tarafından hazırlanan rapor, Genel Sekreter Antonio Guterres tarafından yayımlandı. Raporda, başlıca hedef olan eş-Şara’ya ya da Suriye İçişleri Bakanı Enes Hattab ile Dışişleri Bakanı Esad eş-Şeybani’ye yönelik suikast girişimlerinin tarihleri ya da ayrıntıları yer almadı.
belgede, suikast girişimlerinin DAİŞ'in Suriye’nin yeni hükümetini zayıflatma konusunda kararlı olduğunu ve ülkedeki “güvenlik boşluklarını ve belirsizlik ortamını aktif şekilde kullandığını” gösterdiği ifade edildi.
Raporda ayrıca, paravan grubun örgüte “makul inkar imkanı” sağladığı ve “operasyonel kapasitesini geliştirdiği” belirtildi.
Eş-Şara hükümeti, geçen Kasım ayında DAİŞ'e karşı kurulan uluslararası koalisyona katılmıştı.
BM terörle mücadele uzmanlarına göre DAİŞ, özellikle kuzey ve kuzeydoğuda güvenlik güçlerini hedef alarak ülke genelinde faaliyetlerini sürdürmeye devam ediyor.
Geçen ay ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Washington’un Başkan eş-Şara’nın güvenliği konusunda endişeleri bulunduğunu açıklamıştı. Barrack, “Al-Monitor” sitesine verdiği röportajda, “Eş-Şara’nın kapsayıcı yönetimi güçlendirme ve Batı ile iletişim kurma çabalarının, öfkeli radikaller tarafından suikast hedefi haline getirebileceğini” söylemişti.
ABD’li temsilci, eş-Şara için “bir koruma sistemi etrafında koordinasyon” ihtiyacını vurgulayarak, “Çıkarlarımızın eş-Şara’nın çıkarlarıyla örtüştüğünden eminim. O, ne yaptığını bilen zeki ve kendine güvenen biri” ifadelerini kullanmıştı.
Geçen Kasım ayında iki üst düzey yetkili, Suriye’nin DAİŞ'in eş-Şara’ya yönelik iki ayrı suikast planını engellediğini açıklamıştı.
Orta Doğulu bir yetkili ile Suriyeli bir güvenlik yetkilisinden oluşan iki kaynak, eş-Şara’yı hedef alan bu iki planın son aylarda engellendiğini belirtmişti.





