Finlandiya"daki Jyväskylä Üniversitesi ve Gerontoloji Araştırma Merkezi, genç yetişkinlik döneminde diyetin biyolojik yaşlanma hızını öngörüp öngörmediğini araştırdı. Çalışmaya 20 ila 25 yaş arasındaki ikizler katıldı.
Çalışma sonuçlarına göre:
Sebze ve meyve tüketiminin düşük, kırmızı ve işlenmiş et, fast food ve şekerli içecek tüketiminin yüksek olduğu diyetler, daha hızlı biyolojik yaşlanmayla ilişkilendirildi.
Sebze ve meyveden zengin, et, fast food ve şekerli içeceklerden fakir diyetler ise biyolojik yaşlanmayı yavaşlattı.
Araştırmacı Suvi Ravi, şu açıklamada bulundu:
“Gözlemlenen bazı ilişkiler, fiziksel aktivite, sigara kullanımı ve vücut ağırlığı gibi diğer yaşam tarzı faktörleriyle de açıklanabilir, çünkü sağlıklı ve sağlıksız alışkanlıklar genellikle aynı bireylerde kümelenir. Ancak, diyetin biyolojik yaşlanma üzerindeki küçük ama bağımsız bir etkisi, diğer yaşam tarzı faktörleri dikkate alındığında bile devam etti.”