Yeni Zelandalı bir doktor, Donald Trump ve yönetiminin “önlenebilir bir savaş” başlattığını söyleyerek artan yakıt fiyatlarının faturasını ödemesi için Wellington’daki ABD büyükelçiliğinden kliniğine ödeme yapmasını talep etti.
Yeni Zelanda’nın başkenti Wellington’daki Onslow Tıp Merkezi’nden Dr. Shane Dunphy, çalışanlarına ulaşım masraflarını karşılamaları için verilen benzin kuponlarının maliyeti olarak büyükelçiliğe 2.790,95 Yeni Zelanda doları (1.597 ABD doları) tutarında bir ödeme talebinde bulundu.
Faturayla birlikte gönderdiği mektupta Dunphy, ABD-israilin İran İslam Cumhuriyeti'ne yönelik saldırılarının tetiklediği enerji krizi nedeniyle çalışanlarının benzin alacak güçte zorlandığını belirtti. Klinik olarak çalışanların işe gelebilmeleri ve ailelerini geçindirebilmeleri için bu kuponları sağladıklarını ifade eden Dunphy, “Şimdi ABD’den bu kuponların maliyetini bize geri ödemesini istiyoruz. Bunun sorumlusu ABD’dir ve dolayısıyla hesap vermelidir” dedi.
Yeni Zelanda, küresel ticarete yüksek derecede bağımlı olması ve tedarik zinciri ile deniz taşımacılığındaki aksamalara açık yapısı nedeniyle bu çatışmanın tetiklediği enerji krizinden özellikle etkileniyor.
Benzin fiyatları litre başına 50 sente kadar artarken, kurşunsuz benzinin ortalama litre fiyatı 3 doların üzerine çıktı.
Dunphy, mektubunda Trump’ı hedef alarak İran’a yönelik saldırıyı “ahlaksız ve tamamen haksız” olarak nitelendirdi.
Ayrıca diğer kişi ve işletmeleri de artan maliyetleri için ABD büyükelçiliğine fatura göndermeye teşvik eden Dunphy, “Ancak hiçbir para, Trump ve ABD’nin sorumlu olduğu insani acıyı ve can kayıplarını telafi edemez” ifadelerini kullandı.
Mektubunun sonunda Dunphy, “Ödemenin yedi gün içinde yapılması beklenmektedir” dedi.
Guardian’a konuşan Dunphy, 27 Mart’ta mektup ve faturayı göndermeye “prensip meselesi” olarak karar verdiğini belirterek, “Bir şeyi kırarsanız, onu tamir etmelisiniz. Bence tüm dünya ABD’yi işaret edip ‘bunu düzeltin’ demeli. Bu adamı başkan olarak siz seçtiniz, çözümü de siz üretin” dedi.
Dunphy, Yeni Zelanda ve Başbakanı Christopher Luxon dahil olmak üzere savaşı kınamayan ülkeleri de eleştirdi. “İlke temelinde durmazlarsa geriye ne kalır?” diyen Dunphy, “Bir adam bu küresel ekonomik krize yol açtı. Benim için tablo bu kadar net, bu yüzden bunu yaptım” ifadelerini kullandı.
Dunphy, büyükelçiliğin faturayı ödeyeceğini beklemediğini de sözlerine ekledi.




