Gazeteye göre, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer tarafından yürütülen bu plan, daha kapsamlı ilhak talep eden bazı bakanların beklentilerine aykırı. Plan, yalnızca Batı Şeria üzerinde kısmi egemenlik öneriyor.

Haberde, bu adımın israil kamuoyunda geniş bir mutabakata sahip olduğu, Dermer’in de bunun ABD’de hem Cumhuriyetçiler hem de Demokratlar tarafından kabul görebileceğini düşündüğü aktarıldı.

Gazete, Pazar günü yapılan hükümet toplantısında Filistin Yönetimi’ne verilecek muhtemel tepkilerin ele alındığını, bunlar arasında egemenlik ilanının da bulunduğunu kaydetti.

Üst düzey bir hükümet yetkilisinin ifadelerine göre, Başbakan Binyamin Netanyahu yalnızca kısmi egemenlikten yana. Netanyahu, Avrupa’dan geniş çaplı eleştiriler geleceğini öngörüyor, ancak buna karşılık ABD Başkanı Donald Trump’tan tam destek ve tanıma alabileceğine inanıyor.

Son yıllarda israil, Ürdün Vadisi ve yerleşim birimlerinde egemenlik ilanı konusunu sık sık gündeme getirdi. Bu çabalar, Batı Şeria’nın doğusunda stratejik kontrolü sağlama girişimlerinin parçası; söz konusu bölge, Batı Şeria topraklarının yaklaşık %30’unu oluşturuyor.

Bu denklemde Amerikan ve Avrupa tutumları belirleyici bir rol oynuyor. Netanyahu, Trump’tan tam destek elde etmeye çalışırken, Batı Şeria’nın tamamına yönelik egemenlik ilanı Avrupa’dan güçlü bir ret tepkisi doğurabileceği için şimdilik Ürdün Vadisi’nde kısmi egemenlik yönünde ilerleniyor.

Muhabir: Hamza Durmaz