Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, HAMAS’ın Gazze Sorumlusu Halil el-Hayye’nin başkanlık ettiği HAMAS heyetiyle Ankara’da bir araya geldi. Görüşmede Gazze’deki son durum kapsamlı şekilde değerlendirildi.

Görüşmede Gazze barış planının ikinci aşamasına ilişkin fikir alışverişinde bulunulurken, Bakan Fidan Türkiye’nin Filistinlilerin haklarını her platformda güçlü biçimde savunmayı sürdürdüğünü vurguladı. Fidan ayrıca, Gazze’de barınma ve insani yardım ihtiyacının karşılanması için Türkiye’nin yürüttüğü çalışmalar hakkında heyete bilgi verdi.

HAMAS heyeti ise, ateşkes kapsamında üzerlerine düşen yükümlülükleri yerine getirdiklerini, buna karşın işgal rejiminin Gazze’ye yönelik saldırılarını sürdürdüğünü ifade etti. Bu tutumun barış planının ikinci aşamasına geçilmesini engellemeye yönelik olduğunu savunan heyet, Gazze’ye girişine izin verilen yardım tırlarının yaklaşık yüzde 60’ının ticari mal taşıdığını ve insani yardım miktarının ihtiyacı karşılamaktan uzak olduğunu dile getirdi.

Özellikle temel ihtiyaç maddeleri, ilaç, barınma malzemeleri ve yakıt tedarikinde ciddi eksikliklerin sürdüğü belirtildi.

Muhabir: HİLAL HİKMET YEŞİLBUDAK