Gargaş, Tahran"a varır varmaz Arakçi ile bir görüşme yaptı ve mesajı kendisine iletti. İran medyası, BAE Cumhurbaşkanı"nın danışmanının Çarşamba günü Tahran"ı ziyaret edeceğini ve Trump"ın Hamaney"e gönderdiği mesajı taşıyacağını daha önce duyurmuştu.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, hükümet toplantısının ardından İran basınına yaptığı açıklamada, Trump"ın bir mesaj gönderdiğini ancak henüz kendilerine ulaşmadığını söylemiş ve yakın zamanda komşu bir ülke aracılığıyla Tahran"a ulaştırılacağını ifade etmişti. Ayrıca, İran"ın nükleer programının Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması (NPT) çerçevesinde ilerlediğini vurgulamıştı.
Geçtiğimiz hafta, İran Dışişleri Bakan Yardımcısı siyasi konularla ilgili olarak Abu Dabi"de düzenlenen İran-BAE ortak siyasi istişare komitesi toplantısına katılmak üzere BAE"yi ziyaret etmişti.
Arakçi, İran"ın her zaman müzakerelere hazır olduğunu ancak bunu ancak eşitlik ve onur temelinde kabul edeceğini belirtti. Avrupa ile nükleer anlaşma üzerine dördüncü tur görüşmelerin önümüzdeki iki hafta içinde yapılacağını ve Çin ile Rusya ile de benzer görüşmelerin sürdüğünü açıkladı. Ayrıca, İran, Çin ve Rusya"nın Cuma günü nükleer anlaşma konusunda üçlü bir toplantı yapacağını duyurdu.
Arakçi, İran"ın zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmasıyla ilgili olarak BM Güvenlik Konseyi"nde düzenlenen kapalı oturuma da değinerek, bu oturumun talep edilmesini şaşırtıcı bulduklarını ve Konsey"in barış ve güvenliği koruma sorumluluğunu medya propagandasından bağımsız şekilde yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.
ABD, Fransa ve İngiltere"nin öncülüğünde altı BM Güvenlik Konseyi üyesinin bu toplantıyı talep ettiği bildirildi.




