Çin Altın Birliği tarafından açıklanan 2025 verileri, Çin’in altın sektöründe üretim cephesinde büyüme, tüketim tarafında ise dikkat çekici bir yön değişimini ortaya koydu. Verilere göre Çin’in yerli ham maddeden altın üretimi 381,339 tona ulaştı. Bu rakam, bir önceki yıla göre 4,1 tonluk artış ve yüzde 1,09’luk büyüme anlamına geliyor.

İthal ham maddeden elde edilen altın üretimi ise daha güçlü bir artış gösterdi. Bu kalemde üretim 170,68 ton olarak gerçekleşirken, yıllık artış 13,82 ton, büyüme oranı ise yüzde 8,81 oldu. Böylece yerli ve ithal üretimin toplamı 552,02 tona yükseldi. Toplam üretimdeki yıllık artış 17,91 ton, büyüme oranı ise yüzde 3,35 olarak hesaplandı.

Üretimi destekleyen bir diğer unsur da Çinli büyük madencilik şirketlerinin yurt dışı yatırımları oldu. Çin merkezli firmalar 2025 yılında yaklaşık 90 tonluk yurt dışı altın üretimi gerçekleştirdi ve bu alanda yüzde 25’lik büyüme sağlandı. Özellikle Zijin Mining’in Gana ve Kazakistan’daki iki altın madeni projesinin devrini tamamlaması, bu artışta önemli rol oynadı.

Çin’in toplam altın tüketimi 950,1 ton olarak kaydedilirken, bu rakam yıllık bazda yüzde 3,57 düşüşe işaret etti. En sert gerileme mücevher talebinde görüldü. Mücevher tüketimi yüzde 31,61 azalarak 363,836 tona geriledi.

Buna karşın külçe ve madeni para talebi güçlü bir artış gösterdi. Yatırım amaçlı bu kalemde tüketim yüzde 35,14 artışla 504,238 tona yükseldi. Böylece Çin’de ilk kez külçe ve madeni para talebi, mücevher tüketimini geride bıraktı. Sanayi ve diğer kullanım alanlarında ise talep 82,022 ton ile yüzde 2,32 artış kaydetti.

Muhabir: Muhammed Mahsum Tuna