• DOLAR 32.446
  • EURO 34.768
  • ALTIN 2437.735
  • ...
Hamile kadın ölümlerine karşı `Misafir Anne Projesi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman İl Sağlık Müdürü Dr. İhsan Bodakçi, Sağlık Bakanlığının yürüttüğü ‘Misafir Anne Projesi` hakkında İLKHA`ya açıklamada bulundu. Bodakçi, kentte yaşadıkları sorun ve diğer projeleriyle ilgili de bilgi paylaştı.

Kış mevsimde ve özellikle kar yağışıyla birlikte köylerde kalan acil hastalara ulaşmada büyük sıkıntılar yaşadıklarını belirten Bodakçi, geçen sene kar nedeniyle kapanan yollarda zor koşullarda yaklaşık 10 hamile bayan ve hasta aldıklarını söyledi.

Bodakçi, “En büyük sıkıntıyı kış aylarında köylerdeki ebe bayanlarda yaşıyoruz. Doğuma yakın bayanlar eğer yolun kapanacağı mevsimde köyde olursa çok sıkıntı çekiyoruz. Köylerin karlı yollarını açmak ve o hastaları getirmek çok büyük sıkıntıdır. Ama Halk Sağlığı Müdürlüğüyle birlikte yürüttüğümüz ‘Misafir Anne Projesi` diye bir projemiz var. Kış ayında anne ve bebeğinin hayatı tehlikeye girmesin diye doğuma yakın anne adaylarına şehir merkezinde kalmalarını belirtiyoruz. Bizler onları karşılayacağımızı, yemeklerini ve yatacak yer vereceğimiz bildiriyoruz. Bu Bakanlığımızın yürüttüğü bir projedir. Tabi insanlarımız buna pek riayet etmiyor. İki sene önce doğum için telefon gelmişti. Yoğun kar yağışı nedeniyle gittiğimiz köyün yolu kapanmıştı. Bize de geç haber vermişlerdi, bizler gittiğimizde kadın doğurmuştu. Kadın köyde doğurmak zorunda kaldı ve ters doğurduğu için de çocuk vefat etti. Ama şu ana kadar anne ölümü yok.” açıklamasında bulundu.

“Kentte 10 günde 700 organ bağışı yapıldı”

Batman`da başlatmış oldukları organ bağışının devam ettiğini hatırlatan Bodakçi, “Hayata Bağış kampanyamız şu an halen devam ediyor. Kampanyanın ilk 10 gününde 700 civarında bağış topladık. Bağış toplamaya da devam ediyoruz. Türkiye`de 28 bin civarında organ bekleyen hasta var. Bunların yılda 2 bin tanesi de maalesef organ bulamadığı için de vefat ediyor. Yüzde yüz beyin ölümü gerçekleştikten sonra vatandaşlarımızdan organlarının bağışlanmasını talep ediyoruz. Bu konuda duyarlı olunmasını bekliyoruz.” dedi.

Organ bağışı kampanyasını 3 ay devam ettireceklerini ifade eden Bodakçi, “Batman olarak organ bağışında Türkiye ortalamasının üstüne çıktık. Bin civarında bağışçıya ulaşabilirsek, Türkiye`de sıralamamız da çok değişecek. Bağış oranında 58. sıradaydık, yeni bağışlarla ilk 10-15 civarında yer alacağımızı düşünüyorum. Vatandaşlarımızdan organ bağışında bize yardımcı olmalarını istiyoruz.” diye konuştu.

“Sürücülerin yaşama yol vermelerini istiyoruz”

Kentteki trafik sorununa dikkat çeken Bodakçi, başlattıkları ‘Yaşama Yol Ver` kampanyasına sürücülerin destek verip, acil veya ağır yaralı hasta taşıyan ambulanslara yol verilmesini istedi.

Kentte alt ve üst köprülerin yapılmasıyla trafik sorunun arttığını söyleyen Bodakçi, “112 ambulanslarıyla günde 100`e yakın hasta taşıyoruz. Trafik alt ve üst köprülerin yapılmasıyla çok sıkışık durumdadır. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde trafik çok sıkışıyor, felç durumuna geçiyor. Böyle bir durumda ambulansla çalışmak gerçekten çok zordur. Özellikle ana kavşaklarda inanılmaz bir yoğunluk gelişiyor ve bazen bir ambulansın geçmek için 10-15 dakika beklediği oluyor. ‘Yaşama Yol Ver` projesi kapsamında sürücülerimizin çok daha duyarlı olmalarını rica ediyoruz. Çünkü can, yaralı taşıyoruz. Sürücülerin ambulans sireni duyduklarında yol vermelerini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Batman`a 200 yataklı hastane

Batman`a 200 yataklı bir hastane planladıklarını vurgulayan Bodakçi, şunları kaydetti: “Bu hastanemizin inşaatına henüz başlanmadı. Arsa ile ilgili bir iki pürüz vardı, onları gidermeye çalışıyoruz. Yakında o da inşallah hallolursa Batman`ın Güney tarafında Çevreyoluna yakın bir yerde Allah kısmet ederse oraya da bir 200 yataklı hastane planlıyoruz. Gercüş Devlet Hastanesinin yer teslimini yaptık. Sason`a da 50 yataklı yeni bir hastane yaptırıyoruz. Arsa sorununu bitirdiğimiz diğer bazı yatırımlarla ilgili de çalışmalarımız devam ediyor. Şu an hizmet vermediğimiz hiçbir sağlık birimimiz yok. Ne 112 de, ne Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesinde, ne Bölge Devlet Hastanesinde, ne de ilçelerimizde doktor sıkıntımız yok.”

“Vatandaşlar yeni aldıkları telefonlarını denemek için 112`yi arıyorlar”

112`ye yapılan çağrıların yüzde 98`inin asılsız olduğunu belirten Bodakçi, “Bu çağrılardan maalesef sadece yüzde 2`lik bir kısmı asıllı çağrıdır, yüzde 98`lik kısmı asılsızdır. Çoğu zamanlarda vatandaşlar yeni aldıkları telefonlarını denemek için 112`yi arıyorlar. Tabi bu arada gerçek hastalar zor durumda kalıyor. Günde bize 4 bin civarında çağrı geliyor. Bunların yüzde 98`si hep asılsızdır. Bunların içinde yüze yakın vaka çıkıyor. Gerçek hasta yüzdür, geri kalanı asılsızdır. Vatandaşlarımızdan bu konuda da duyarlı olmalarını, 112`yi gereksiz yere meşgul etmemelerini istiyoruz.” şeklinde konuştu.(M.Fatih Akgül-İLKHA) 








 

Bu haberler de ilginizi çekebilir