Ekonomim'in haberine göre ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, kurumun ürün yelpazesini genişletme çalışmaları kapsamında cam şişe su satışlarının başladığını açıkladı. Geçtiğimiz yıl damacana suyu piyasaya sunduklarını hatırlatan Alim, kısa süre içinde bardak su ve pet şişe su üretiminin de devreye alınacağını ve ürünlerin hem yurt içinde hem de yurt dışında satışa sunulacağını bildirdi.

Artvin’in Arhavi ilçesinde değerlendirmelerde bulunan Alim, çay hasadı, bölgesel rekolte dağılımı ve yatırım planlarına ilişkin bilgi verdi. Finansal durum doğrultusunda her yıl yeni yatırımlar gerçekleştirdiklerini belirten Alim, Arhavi Kavak mevkiinde bulunan 105 dekarlık alanın şu anda çay depolama amacıyla kullanıldığını söyledi. İlçe merkezindeki fabrikanın bu alana taşınmasının planlandığını ifade eden Alim, bu adımın kapasite artışı sağlayacağını ve mevcut fabrikanın neden olduğu gürültü ile toz gibi olumsuzlukları ortadan kaldıracağını kaydetti.

Türkiye’de çay üretiminin bölgesel dağılımına da değinen Alim, hasadın yüzde 67’sinin Rize’de, yüzde 19’unun Trabzon’da, yüzde 12’sinin Artvin’de, yüzde 2’sinin ise Ordu ve Giresun’da gerçekleştiğini aktardı. Yıllık rekoltenin 1 milyon 300 bin ton ile 1 milyon 450 bin ton arasında değiştiğini belirten Alim, geçen yıl yalnızca Artvin bölgesinden 105 bin ton yaş çay alımı yapıldığını söyledi.

Su sektörüne giriş sürecine ilişkin konuşan Alim, “2025 yılında damacana suyumuzu çıkardık. Birçok noktada satışta. Bunun yanında cam şişe su, bardak su ve pet şişe su ürünlerimizi de kısa süre içerisinde üretip Türkiye genelinde ve yurt dışında satışa sunacağız” dedi.

Kaynak: Ekonomim