Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) uygulamalı eğitim odaklı yeni modeli, üniversite öğrencilerini diplomadan önce iş hayatıyla buluşturuyor. Bu kapsamda Kayseri Üniversitesi (KAYÜ), gastronomi alanında hayata geçirdiği 3+1 ve 7+1 eğitim modelleriyle öğrencilerine okurken sektörde çalışma imkânı sunarak istihdama doğrudan katkı sağlıyor.
KAYÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesindeki Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünde, Develi Hüseyin Şahin Meslek Yüksekokulu (MYO) ile Safiye Çıkrıkçıoğlu MYO’da ise aşçılık bölümlerinde geleceğin şefleri yetişiyor. Eğitimlerinin son dönemini sektörde geçirerek mesleğe bir adım önde başlayan öğrenciler, profesyonel mutfaklarda pratik yapma imkânı elde ediyor.
Öğrencilerden kimi kendi iş yerini açmayı istiyor, kimi sektörde ilerlemeyi hedefliyor, kimi ise en büyük hayalinin Kayseri’nin yöresel tatlarını dünyaya tanıtmak olduğunu söylüyor.
2025-2026 akademik yılında faaliyete geçen KAYÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü bünyesindeki uygulama merkezinde temel mutfak uygulamaları, sıcak ve soğuk yemekler, unlu mamuller, pastacılık, yöresel lezzetler, dünya mutfakları, yenilikçi mutfak uygulamaları ve duyusal analiz, uygulama restoranında yiyecek ve içecek servisi gibi çeşitli eğitimler veriliyor.
Öğrenciler yağ mantısı, kıymalı, patatesli, peynirli ve tepsi mantısı gibi mantı çeşitlerinden yağlamaya, çemenli ekmekten tahinli katmere, arabaşı çorbadan nevzine tatlısına kadar pek çok yöresel tadın inceliklerini uzmanlardan öğreniyor.
KAYÜ Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa, uygulama merkezinin 36 öğrenciye aynı anda pratik yapma imkânı sağladığını ve bu yönüyle Türkiye'de tek olduğunu vurguladı. Kayseri'nin gastronomik unsurlarını ön plana çıkarmayı amaçladıklarını belirten Prof. Dr. Karamustafa, "Uygulamalı bilgilerle donatılmış gençlerimizi geleceğe hazırlayarak ülkemiz için önemli bir ekonomik girdi sağlayan turizm sektörüne nitelikli insan kaynağı yetiştiriyoruz." dedi.
KAYÜ Uygulamalı Bilimler Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Reha Kılıçhan da müfredatlarını MYO’larda 3+1, fakültelerde ise 7+1 eğitim modeline göre güncellediklerini vurguladı. Kılıçhan, "Mezunlarımızın sektörde çok rahat istihdam edilebilir, aranan insan kaynağı olacağını öngörüyoruz." dedi.
"Çalışırken iş buluyoruz"
Aşçılık bölümü öğrencisi Esra Dikmen, mezun olduktan sonra da kendi iş yerini açmak istediğini belirtti. Okulun son döneminde bir işletmede çalışarak, uygulamalı eğitim aldıklarını kaydeden Dikmen, "Ondan sonra da iş bulmamız çok kolaylaşıyor. Çalışırken iş buluyoruz." ifadelerini kullandı.
Bir diğer aşçılık bölümü öğrencisi Eylül İkbal Ergün, "Aşçılığı çok severek seçtim, hep hayalimdi, özellikle de pastacılık. Bu sektörde de ileride pastacılıktan devam etmek istiyorum, kendime ait küçük bir pastacı dükkanım olsun istiyorum." şeklinde görüş belirtirken, aynı bölümünde eğitim alan Furkan Bozkurt "Kayseri mutfağının dünyada daha çok bilinir olmasını sağlamak istiyorum. Daha sonra bir işletme açmayı, sonra da yurt dışında şubeler açarak büyütmeyi planlıyorum." dedi.
Mezun olunca hedefinin, okulda öğrendikleriyle evdeki birikimini birleştirerek kendisine ait bir yer açabilmek olduğunu söyleyen aşçılık bölümü öğrencisi Hatice Somuncu ise "Ben ev hanımıyım, iki çocuk annesiyim. Çocuklarımı büyüttüm, üniversiteye gönderdim. Dedim ki ‘Sıra bende, artık ben de okumak istiyorum’. En sevdiğim şey mutfaktı, profesyonel olarak mutfak eğitimi almak istedim. Kayseri Üniversitesini tercih ettim ve çok mutluyum." şeklinde konuştu.





