Acı biberin yakıcılığını azaltan bileşikler sadece yemeği hafifletmekle kalmayabilir, aynı zamanda ağrı yönetimine de yardımcı olabilir.
Eğer daha önce sipariş ettiğiniz yemeğin acılığından pişman olduysanız, dikkat: Yeni bir çalışma, acı biberin yakıcılığını hafifleten molekülleri tanımladı. Bu bulgular, çok acı gelen yemekler için “anti-acı” baharat olarak kullanılabilecek doğal bir çeşni geliştirme ihtimalini ortaya koyuyor.
Biberin yakıcılık derecesindeki farklılıkları anlamak için araştırmacılar çeşitli biber örneklerini inceledi ve daha düşük acılık ile ilişkilendirilen üç bileşik tespit etti. Kimyasal analizler bu bileşiklerin etkisini öngördü ve eğitimli bir tat paneli, bu bileşikleri içeren örneklerin daha az yakıcı olduğunu doğruladı.
Bu bulgular şu alanlarda kullanılabilir: Hedeflenen acılık profillerine sahip biber türlerinin yetiştirilmesi, kapsaisin dışında yeni bir ağrı giderici seçeneğinin keşfi ve farklı acı seviyelerini tercih eden haneler için yeni bir çeşni geliştirilmesi.
Çalışmanın kıdemli yazarı Ohio State Üniversitesi Gıda Bilimi ve Teknolojisi Profesörü Devin Peterson şöyle diyor:
“Evde oturuyorsanız ve sipariş ettiğiniz yemeğin acılığı bazıları için fazla geldiyse, içine bu yakıcılığı bastıran maddeleri içeren bir acı biber çeşidinden serpiştirebilirsiniz. Bu, acılığı azaltacaktır.”
“Özellikle çocuklu aileler için, doğal bir maddeyi ‘anti-acı’ olarak kullanma fikrinin mutfakta değerli bir yeri olabilir.”
Bu araştırma kısa süre önce Journal of Agricultural and Food Chemistry dergisinde yayımlandı.





