• DOLAR 32.699
  • EURO 34.76
  • ALTIN 2499.283
  • ...

Okuduğunuz başlık uluslar arası yardım kuruluşu Avrupa Yetim Eli’nin bu yıl ki Ramazan Ayı için kullandığı slogan.

Bilindiği üzere kültürümüzde Tuz-Ekmek ikilisi önemli bir yer tutar. Avrupa Yetim Eli kurulduğu günden bu yana Tuz-Ekmek ikilsinin arasında bulunan o çizgi gibi önemli bir mana ve görev üstlenmiştir.

Nasıl ki; o çizgi, o tire Tuz-Ekmek ikilisi arasında bir köprü görevindeyse, aynı şekilde Avrupa Yetim Eli de hayırseverler ile ihtiyaç sahipleri arasında sorumluluk sahibi bir köprü olma vazifesini hakkıyla yerine getirmektedir.

Aynı gün içerisinde bir ucu şu anda savaşın yaşandığı Ukrayna’da bir diğer ucu ise mazlumiyet coğrafyası Halepçe’de kaim olan Avrupa Yetim Eli, mazlumun, mağdurun;  dilini, dinini, mezhep ya da ırkını gözetmeksizin çalışmalarına devam ediyor.

Aynı zamanda Ukrayna, Halepçe ve Afganistan’da çalışmalar yürütüp oralarda hayırseverler ile ihtiyaç sahipleri arasında Tuz-Ekmek hatırı gibi köprü olmak, gerçek anlamda bir gayret ve mücadelenin ve dahi büyük bir tecrübenin neticesidir.

Hayır kurumları için hayır toplamaktan daha önemli olan şey, o hayrı gerçek ihtiyaç sahiplerine zamanında ve hakkaniyet ile ulaştırmaktır kanaatimce. Bu da hem büyük bir duyarlılık hem de büyük bir tecrübeye ihtiyaç duyar.

Yaptığı çalışmalara ve bu çalışmaların kapsadığı coğrafyaya bakınca Avrupa Yetim Eli’nin gereken tecrübeye yeterince sahip olduğunu görmek mümkün oluyor.

Bunu 2022 Ramazan’ı için yaptıkları çalışma planında da görebiliyoruz. Bu Ramazan Ayı’nda tamı tamına 32 ülkede yardım çalışmalarında bulunacaklarını açıklayan Avrupa Yetim Eli yetkilileri, tecrübelerini sahaya yansıtarak bu ülkelerde Tuz-Ekmek hatırını hayırseverlere idrak ettirecekler.

Resmi rakamlara göre Dünya üzerinde 208 ülke var. Bu hesaba göre Ramazan Ayı’nda 32 Ülkede faaliyette olacak olan Avrupa Yetim Eli, Dünya ülkelerinin yaklaşık olarak yüzde 15’inde hayır çalışmalarında bulunacak.  Doğrusunu söylemek gerekirse bu müthiş bir rakam. 4 kıtada 32 ülkede bir başka deyişle ülkelerin yüzde 15’inde gayret göstermek müthiş bir duygu olsa gerek.

Önümüze bir dünya haritası alıp işaretleyelim. Türkiye, Bosna Hersek, Makedonya, Karadağ, Irak, Afganistan, Yemen, Filistin, Ürdün, Bangladeş, Lübnan, Kamboçya, Filipinler, Endonezya, Küba, Somali, Nijer, Nijerya, Mali, Uganda, Kamerun, Burkina Faso, Çad, Tanzanya, Burundi, Etiyopya, Sudan, Arakan Kampları, Orta Afrika, Benin, Togo, Kenya…

Bu ülkeler ve bu ülkelerden bazılarının farklı bölgelerinde Tuz-Ekmek Hatırı için Avrupa Yetim Eli’nin dediği gibi diyelim; “Sofralarda sizin de tuzunuz olsun” istiyorsanız Avrupa Yetim Eli ile irtibata geçiniz…

Selam ve Dua ile…