• DOLAR 32.504
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2490.516
  • ...
SON DAKİKA

Son günlerde yaşanan kapatma tartışmalarından eminim ki en memnun olan kesim HDP kesimidir. Çünkü bu kapatma davası onlar için adeta bir nefes alma zeminine dönüştü. 

PKK’nin güç kaybetmesiyle doğru orantılı olarak HDP de zaten güç kaybetmeye başlamış ve özellikle bölgede halkı organize etme, sokaklara dökme etkisini büyük oranda kaybetmişti.

Çukur olaylarından sonra başlayan aşağıya doğru giden ivme bu kapatma tartışmaları dolayısıyla mağduriyet etkisiyle yön değiştirebilir.

HDP’nin PKK ile ilişkisi apaçık bir durum, bunu onlar da bu güne kadar güçlü bir şekilde inkâr etmiş değiller. O yüzden zaten PKK güçlendikçe onlar da güçleniyor PKK zayıfladıkça onlar da zayıflıyorlar. Arkalarına aldıkları PKK şiddeti doğrudan onlara oy olarak yansıyor.

PKK ile mücadelede iyi bir ilerlemenin kaydedildiği bir dönemde HDP’nin Kürtler nezdindeki desteği de azalmış durumda. Zaten bu yüzden de Kürtlerden ziyade Türk Solu’nun marjinal kesimlerine yönelmiş durumdalar.

Hal bu iken HDP’yi kapatma cenderesine sokmak ona can simidi atmak gibi bir durum olacaktır. AK Parti bu tuzağa düşmemelidir.

Geçmişte Kapatma Davası ve 367 Krizi neticesinde oluşturulan mağduriyetlerin ekmeğini yemiş bir parti olan AK Parti, HDP’ye bu fırsatı vermemelidir.

Bir de olayın tabela boyutu var. HDP’yi kapatmak alfabetik bir değişiklikten öte bir anlam ifade etmeyecektir. Zaten yedekte bekletilen bir partileri de mevcut olduğundan o tabela inerken diğer tabela asılacaktır.

PKK ile silahlı mücadele devam ederken HDP’yi ve HDP çizgisini sonlandırmanın tek yolu, Kürtlerin hakları konusunda daha fazla hassasiyet göstermektir.

Gerek LGBT kadrosundan gerek marjinal Türk Solu kadrosundan gerekse de PKK kontenjanından HDP’den mebus seçilenlerin hiç birinin Kürt Halkı nezdinde bir karşılığı yoktur. Ama dile getirdikleri söylemlerin dokunduğu bir alan mevcut.

İşte bu alanı daraltmak zaten halkın HDP’yi kapatması olacaktır. PKK ve HDP’nin kullandıkları ve halkın da kabul gördüğü argümanların PKK/HDP’nin elinden alınması bu kesimin can suyunu kesmek olacaktır.

Özellikle Kürtçe’nin hak ettiği yere, hak ettiği statüye kavuşturulması büyük bir istismar alanını kapatacaktır.

Çözüm, HDP’yi mahkeme kararlarıyla kapatmaktan ziyade Kürt halkına PKK ve HDP’yi yokluğa mahkûm edecek hakları teslim etmek olmalıdır.

Selam ve Dua İle…