• DOLAR 32.568
  • EURO 34.78
  • ALTIN 2487.984
  • ...

Suriye’deki Kürdler yaklaşık yüz yıldır birçok haktan mahrum bir şekilde zulüm altında yaşadılar. İç savaşın başlamasıyla da önlerine bir şans kapısı açıldı. Ama gelin görün ki, kendi yerel halkı ile birlikte hareket etmek yerine Pkk ile birlikte hareket ederek bu şansı heba ettiler.

Aynı durum Irak’ta da yaşandı. Saddam sonrası yaşanan kaosu iyi idare eden Irak Kürdleri şu anda ilan edilmemiş olsa da kendi devletlerinde özgürce yaşamaya başladılar. Burada da Pkk olaylara müdahil olmak hatta Suriye’de olduğu gibi gücü ele geçirmek istedi. Ama her ne kadar Talabani zaman zaman Pkk’ye yakın dursa da, Barzani otoriteyi elinde tutarak Pkk’nin yönetim kademesinde söz sahibi olmasına engel oldu. Hatta bunun için savaştılar da.

Bunu yapan Barzani, bu şekilde hem Peşmergeleri terörist ve benzeri damgalanmalardan kurtardı hem de komşuları olan Türkiye ve İran ile ticari ve diplomatik ilişkilerini güçlendirdi. Her şeyden önemlisi ise halkını savaşlardan korumuş oldu.

İşte bu sebeptendir ki, Pkk-HDP Barzani’ye karşı dostane tavırlar içerisinde değiller. En son yapılan Bağımsızlık Referandumu sürecinde takındıkları tavır da bunun örneğidir. Hakları olan bağımsızlığa ulaşmamaları için herkesten daha fazla tepki göstererek gerçek yüzlerini sergilemiş oldular.

Aynı tavrı Suriye Kürdleri de takınmış olsaydılar eğer, bu gün durum çok farklı olabilirdi. Belki de başta Barış Pınarı denen operasyon olmak üzere diğer birçok olay da olmayacaktı.

YPG denen yapı, Pkk ahlakı uyarınca güçlenir güçlenmez kendi gibi düşünmeyen Kürdleri imha etmeye, sürgün etmeye başlayarak ilk savaşını Kürdlere karşı verdi. Bu, Pkk’nin kadim ahlakı olarak girdikleri her yerde var olan bir durumdur.

YPG ve muadilleri sırtlarını ABD’ye dayamışken, HDP’liler, ‘biz sırtımızı YPG-YPJ’ye dayadık’ ya da ‘onlar Fırat’ın doğusuna geçecekler siz de mal gibi bakacaksınız’ türünden laflarla adeta operasyonlara davetiye çıkardılar.

30 yılı aşkın mücadelesinde Pkk’nin yaptığı en başarılı iki işi var. Biri Kürdleri katletmek diğeri ise Devlete, gel gel yapmak. Çukur olaylarında sonucu bile bile, Kürdistan şehirlerinin harap olacağını bile bile sırf halk ile devletin karşı karşıya gelmesini sağlamak için devlete adeta, gel gel yaptılar.

Ortada çok açık iki örnek var. Biri Pkk ile hareket eden YPG diğeri ise Pkk ile arasına mesafe koyan Barzani yönetimi. Birinin devleti var iken diğeri ise halen 1930’ların sosyalist mantığıyla kurtarılmış bölgeler hayali kuruyor.

Enteresan olanı ise sosyalist hayalleri kapitalist döşeklerde kuruyor olmaları.

Açık ve net, Pkk Kürd halkının en büyük şanssızlığıdır.

Selam ve dua ile…