• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...

Her namazda ilk rekâtta okuduğumuz weccehtu'da bir nevi Müslümanlığımızın gereğini ve ilanını dile getiririz: "Ben yüzümü/yönümü yeri ve gökleri yaratan zata çevirdim. Ben hanif(Allah'ı birleyen olarak) bir Müslüman'ım ve ben şirk koşanlardan değilim. Muhakkak benim namazım, ibadetim, hayatım ve ölümüm alemlerin Rabbi içindir. O'nun için hiçbir şerik yoktur ve ben bununla emr olundum ve ben Müslümanlardanım."

Namazı, ibadeti, hayatı, ölümü... kısaca yaşama amacı, eylemleri Allah için gerçekleşen bir kişi nasıl farklı klikler, mezhepler, camiaları ve algıları merkeze alıp kendisini A ve diğer kardeşlerini B olarak konumlayabilir. Eğer A ve B konumlaması yetenek, bilgi, yöntem, ilke farklılığı içinde aynı küme yani İslam dairesi içinde tevhidi bir hedef ve vahdet amaçlı gerçekleşiyorsa bu problem değildir. 

A ve B İslam'ın kaynaklarını kendileri refere ettikleri halde zihin, gönül ve davranış yönüyle  kesişme noktaları oluşmuyor ve A değil B, B değil A bağlamında bütün bütün ayrı duruyorsa C ve D dış kümelerinin A ve B üzerinde yutan eleman olmasından hiç kimse şikayet etmemelidir.

Allah'ın dini "kabul, tasdik ve eylem" ilkeleri üzerinde bir teslimiyet, iman ve salih amel ister. Bu üçünü birbirinden ayırıp İslam'ı sadece bunlardan birine indirgeyen, teslim olup tasdik etmeyen, tasdik edip amel etmeyen bilumum fasık, facir ve münafıklar ben sizden beriyim; çünkü ben Müslüman'ım!

İslam'ın doğru anlaşılması, bilinmesi, yaşanması ve yorumlanmasında "Kur'an ve sünnet" et tırnak mesabesindedir. Birbirini tamamlayan bu iki gücü 'Kur'an Müslümanlığı veya hadis Müslümanlığı' gibi tuhaf isimlerle ayıran ifrat ve tefritin tehlikeli uçlarında dolaşan tüm 'mealci, selefi, diyalogcu ve akılcı'lar ben sizden değilim; çünkü ben Müslüman'ım!

İslam'da esas istikamettir. İstikamet, yola koyulmakla olur. Hidayet yolunun rehberleri olarak Kur'an bize 'peygamberleri, sıddıkları, salihleri ve şehitleri' tanıtmıştır. Mezhepler, bu yolda sadece nassları yorumlayan ve kolaylaştırıcı yönleri yine kitap ve sünnetle önümüze koyan mekteplerdir.

İslam, amaçtır; dil ve renk birer tanımlama ve tanışma aracıdır. Buna rağmen aracı bayrak yapan ve tüm mesaisini bu araca harcayan, bu araç bağlamında ayrıştırıcı ve ötekileştirici slogan üreten Türkçü, Kürtçü, Arapçı tüm ırkçılar ben sizden beriyim; çünkü ben Müslüman'ım!

İslami kimlikle ortaya çıkmak hak, güzel ve vazifedir. Bu kimlikle 'iş yürüten, ötekileştiren, güç devşiren, deveyi havuduyla yutan, dünyevileşen, haram helal endişesi azalan veya sıfırlanan, sadece kendi mağdur olunca mazlum edebiyatı yapan ve sesi gür çıkan, kardeşlerinin mağduriyetinde sözde kınayan veya üç maymunları oynayan, torpil/adam kayırma ile iş gören, işi ehline değil işine gelene tevdi eden, adaletle değil adetiyle muamele eden, Müslümanlara rağmen kafirlerle iş tutan/anlaşma imzalayan siz kişi, grup, camia ve iktidarlar sizden olmam, sizi desteklemem ve yanlışlarınızı da meşrulaştırmam mümkün değildir; çünkü ben Müslüman'ım!