• DOLAR 32.387
  • EURO 35.08
  • ALTIN 2326.31
  • ...

Hamd âlemlerin Rabbine, salât ve selam da O`nun pak Rasûlüne olsun.

İnsan, hep bir ihtiyaçlar diyarı… İçiyle, dışıyla sürekli bir ihtiyaç içinde… En zenginimizden en fakirimize hepimiz bir şeylere ihtiyaç duyarız. Dahası en fakirin yaptığı işe en zenginimiz muhtaçtır çoğu zaman. Örneğin mahalledeki çöpü temizleyen temizlik işçisi çalışmasa, zenginin mahallesi yaşanılmaz olur. Çay bahçesinde, tarlada, bahçede ameleler çalışmasa adeta hayat durur; ne ekmek olur, ne çay, ne fındık-fıstık, ne diğer yiyecekler…

Allah belki de başkalarından müstağni şekilde yaşayıp tek başına ölmemeleri için insanları birbirine muhtaç yaratmış, çeşitli ihtiyaçlarla donatmış.

Komşu komşunun külüne muhtaç, derler. Komşu komşunun nesine muhtaç değil ki? Komşu komşunun sesine bile muhtaç. Hatta sessizliğine bile… Bazen komşunuzdan gelen sesler, pek hayra alamet olmaz. O zaman ayet okur, dua edersiniz; o zaman kavga bitiverir. Siz komşunun sessizliğine muhtaçtınız; komşu da sizin dualar eden dilinize…

Kiracı olanlar bilir; yeni eve taşındığınız zaman bir alışamama durumu olur ilk zamanlar. Şimdi oturduğumuz eve taşınma sürecinde çok fazla zorluk yaşadığımız için, adeta hayattan kopmuştum. Ev bana yabancı, eşyalarım yabancı, insanlar yabancı, hatta dünya bile yabancı… Alt katımız sayacı; ayakkabı yapıyorlar ve makineleri müthiş gürültü çıkarıyor. İnanır mısınız, o gürültülerle kendimi toparladım. Sabah yedi-akşam sekiz gürültü çıkaran, çalışan bu insanlar bana hayatın her şeye rağmen devam ettiğini öğretti. Hâlâ apartmandakiler onlardan şikâyetçidir, zaman zaman tartışmalar yaşanır ama ben hiçbir rahatsızlık duymuyorum. “Allah razı olsun.” diyorum sadece. Allah hayırlı, helal kazanç nasip etsin, diyorum bir de.

Görünen, duyulan, dokunulan iyilikler dışında, görünmeyen, duyulmayan ve dokunulamayan iyiliklere de ihtiyacımız var; dua gibi… Doktor ilaç verir, işe yaramaz ama dostlarınızın duası iyi gelir. Cebrail(as) komşuluktan o kadar çok bahsetmiş ki, Rasûlullah(asv) komşunun komşuya mirasçı kılınacağını sanmış. Ancak günümüzde komşuluk sadece karşılıklı konaklamadan ibaret; konuş(lan)mak var ama konuşmak yok. Birbirine bu kadar yabancı olan komşuların birbiri için yapacağı en güzel şey; dua etmektir. Komşularımız huzurlu olursa biz de rahat ederiz; komşularımız iyi, temiz ve ahlaklı olursa biz de huzurlu oluruz. Vesselam.