• DOLAR 32.387
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2326.519
  • ...

Hamd âlemlerin Rabbine, salat ve selam da O’nun pak Rasulüne olsun.

Bir sürü sınavın ardından yaza girmiş bulunuyoruz. Yaza girmek hele de şu zamların olduğu dönemde birçoğumuz için sadece ama sadece sıkıntı… Özellikle de hanımlar için. Çünkü çoğunlukla evde olan çocuklar sebebiyle sürekli dağılan bir ev ortamı ve bitmeyen istekler, ardı arkası kesilmeyen bir çalışma temposu insanı fena halde yoruyor.

Çocuğunuz okula gitmeden bu durumu anlayamıyorsunuz çünkü çocuk okula gitmezken ev ortamına ve sakinliğe alışık oluyor. Ancak okul ortamını ve oradaki koşturmacayı tadınca evde zapt edemez oluyorsunuz. Çeşitli eşyalarla yapılan oyunlar, etkinlikler, evde hazırlanan oyun alanları vs. hepsi bir yere kadar.

Beyefendiler kendilerini hanımların yerine koyarlarsa söylediklerimi daha iyi anlayacaklardır. Düşünün ki okullar açılıyor, anne sürekli yollarda… Evde de beslenme hazırlama, yemek, bulaşık, ev işleri derken neredeyse gün bitiyor. Tatil oluyor yine bütün yük kadınların omuzlarında. Yarım saat dayanamadığınız çocuklarınıza hanımlar 24 saat katlanıyor. Çünkü uyutsa bile, uykusunda bile çocuklarını düşünen yegâne varlıktır anne.

Sözü nereye getireceğim bakın: Sizce küçük de olsa bir tatili hak etmiyorlar mı? Yakın bir yerde de olsa birkaç gün yaşamayı, imkân dâhilinde Allah’ın arzını gezmeyi, farklı güzellikleri tefekkür etmeyi, onların tefekkürü ile siz de sevap kazanmayı ailecek hak etmiyor musunuz?

Rabbimiz Ankebut suresinin 40. ayetinde buyuruyor ki:

De ki: “Yeryüzünü dolaşın ve Allah’ın nasıl [harikulade bir şekilde] yoktan var ettiğini görün! Allah işte bu şekilde ikinci hayatınızı da var edecektir; çünkü Allah her şeye kâdirdir!”

Yani bu ayete bakarak birkaç mevsim gezmek sonucunu çıkarabiliriz. Zira ancak birkaç mevsimde yaşanacak değişikliklerle ayetteki durum tefekkür edilebilir. Ancak hanımlar sizden sadece tek mevsim, yani yazın birkaç günlük tatil istiyorlar. “E işte memlekete, annesine/anneme gittik ya.” Lütfen bu tarz sözler de söylemeyin. Hepimiz biliyoruz ki aile gezmelerinde kadınların işi iki üç katına çıkar. Büyüklerimizi ihmal etmeyelim ama kendimizi de mutlu edecek vaktimiz olsun.

Yazın birkaç günlüğüne edilen seyahat, inanın çocukların yükünü sizin üstünüzden büyük oranda alacaktır. Hem (imkân dâhilinde) tatile götürmek eşlerinize verdiğiniz değerin göstergesidir. Değer gören kadınlar değer verir ve daha verimli olurlar. Olumsuz yönleri azalır, huzuru artar ve evine daha iyi bir kadın, eşine daha iyi bir eş, Rabbine daha iyi bir kul ve çocuklarına daha iyi bir anne olur.

Öyle güzel ülkemiz var ki, bir saat ötedeki yerde bile bambaşka güzelliklerle karşılaşabiliyor, farklı bir atmosfere girebiliyor insan. Rabbimize ne kadar şükretsek azdır. Eğer gerçekten istesek ve niyetlensek, kimse ‘gezmedim’ diyemez. İki yıllık koronavirüs sürecinden sonra, turistlerin gezip de bizim eve hapsolduğumuzu da gördükten sonra lütfen bu yıl kendiniz ve aileniz için, -helalinden- değişik bir yaz olsun.