• DOLAR 32.333
  • EURO 35.056
  • ALTIN 2282.641
  • ...

Hamd âlemlerin Rabbine, salât ve selâm da O`nun pak Rasûlüne olsun.

Başlığı ilk gördüğünüzde birçoklarınızın aklına dilencilerin söylediği sözler geldiğini tahmin etmek keramet değil. Allah rızası için bir şeyler yapmanın epey azaldığı günümüzde bazı İslâmî kelimeler gibi bu tamlama da yaban ellere kaldı. Artık “Allah rızası için” sözünü can u gönülden söyleyenler ya dilenciler ya da birinden illallah etmiş kişiler. “Allah rızası için bir sus ya!” “Allah rızası için yakamı bırak artık.” vs.

Birilerinden Allah rızası için bir şeyler isteye duralım, peki biz Allah rızası için neler yaptık ya da yapıyoruz? Hâlbuki Rabbimiz bizi kendisine kulluk edelim diye yarattı. Bu demek oluyor ki yolunu yordamını bilirsek, attığımız adım bile ibadetten sayılır. Malumunuzdur ki yolu yordamı, her işimizi Allah rızası için yapmak.

Çok kıymetli bir büyüğüm bir nasihatinde ev işleri hakkında “Niyet ettim Allah rızası için evi süpürmeye, yemek yapmaya…” diye niyet etmemizi tavsiye etmişti. Bunu tavsiye ettiğimiz kişilerin çoğu “Ev süpürürken de niyet mi edilir?” gibisinden gülümsedi.

“Allah rızası için…” sözü, içinde muhabbet barındıran özel sözlerden biridir. Bir işe niyet edeceğimiz zaman “Allah rızası için” sözünü onlarca defa söylersek kalbimize muhabbet dolduğunu görürüz. Namazda huşû duyamamanın sebebi nedir sahi? Her şeyi tam yaptık görünürde… Belki abdestimizde su vardı ama ruh yoktu. Ruh nedir peki? “Allah rızası için…” sözünün kalbe dokunmasıdır. Abdesti Allah rızası için alan kişi, seccadesinin başına Allah rızası için vardığını nefsine kabul ettirmeli… Nefs nasıl ki istediğini alana kadar başımızın, kalbimizin etini yiyor; “Allah rızası için…” sözü de nefsin başının etini yemeli. Bu sözü nefse duyurana kadar tekrar etmeli…

Ailelerin dağılma sebeplerinin başında, yapılan iş ve hizmetlerin Allah rızası için yapılmaması geliyor. Dostların arasını açan da fedakârlıkların Allah rızası için yapılmamasıdır. Aile ve akrabaların anlaşmazlığı Allah rızasının gözetilmemesinden kaynaklanır.

Allah rızası için niyet etmek berekettir, işlerimizin çabucak ve güzel bir şekilde yapılmasına sebeptir. Allah rızası için niyet etmek dünya ve ahirette saadettir. Allah rızası için niyet etmek, Hakk`tan kalbe akan muhabbettir. O muhabbet, damarlarda kan gibi dolaşan şeytanı oradan kovalar ve kendi yerleşir. Artık insanın aldığı nefes, atan nabzı ve hatta akan teri bile muhabbet olur.

Muhabbet olmasaydı zalim Nemrud`un ateşi güle döner miydi? Muhabbet olmasa İbrahim(as) oğlunun boğazına bıçağı dayayabilir miydi? Muhabbet olmasa İsmail(as) yerine gökten koç iner miydi? Muhabbet olmasaydı Yûsuf(as) haksız yere atıldığı zindana dayanabilir miydi? Eyyûb (as) o büyük musibetlere nasıl takat getirebilirdi? Rabbim cümlemizi Allah rızasını kendine hayat şiarı edinenlerden ve böylelikle kalbi muhabbetle dolanlardan eylesin.