• DOLAR 32.48
  • EURO 34.557
  • ALTIN 2475.679
  • ...

Hamd âlemlerin Rabbine, salât ve selâm da O`nun pak Rasûlüne olsun.

Dünya, yaşanması zor bir yer, çetin bir imtihan alanı… Dünyadaki zorluklardan bir tanesi de kiracılık… Hani ‘Başını sokacak bir evin, kurusoğan ekmeğin olsun yeter.` derler ya, kiracı iken çoğunlukla bunu hissediyorsunuz. Aylıkçı iseniz, her ay maaşınızın büyük bölümü kiraya gidiyor, sanki çöpe atar gibi. Evi yıllık kiralamışsanız, tam kendinizi toparladınız diye sevinirken yeni bir yıl geliyor yeni kira masrafıyla. “Bu kadar parayla ev alırdım.” diyerek hayıflansanız da işin aslı öyle değil; o kadar parayla ev alamayacağınızı siz de biliyorsunuz.

Kiracıların para dışında da sorunları var. Bunlardan birisi ev sahibi. İlanlarda bile yazıyorlar artık “Ev sahibi uzaktadır.” diye.

Çocukluğumun geçtiği üç odalı evin her odasında eskiden bir kiracının yaşadığını duyduğumda “Kiracıların mutfakları neredeydi?” diye sormuştum babaanneme. “Mutfağımız ortaktı.” demişti.

Dünya da kiralık evlerden bir ev işte… Odalarında ayrı ayrı kalıyoruz ama mutfağından hepimiz faydalanıyoruz gücümüz ve kabiliyetimiz nispetinde. Güç ve kabiliyetimiz kendimizden değil. Ev sahibi yani Malikü`l-Mülk hükmediyor bu mutfağa. İstediğine sonuna kadar açıyor kapıları, istediğine hafif aralıyor. Dünya denen bu dev kiralık dairenin ilanında ‘Ev sahibi yoktur.` denseydi eminim ki ne yapacağımızı bilemez ve üzülürdük. Zira O öyle bir Mâlik ki, kiracılarını gözetiyor, onların ihtiyaçlarını biliyor ve ona göre rızıklar gönderiyor. Dertli olanların dertlerini dinliyor, onların isteklerine icabet ediyor.

Allah… Öyle bir sahip ki, kapısına gitmemiz O`nu usandırmıyor. Dünyadaki kırık dökük evlerin sahipleri gibi evlerinin ayıplarını gizliyor. Ama O(c.c) adeta meydan okuyor ve “Rahmân`ın yaratışında hiçbir uyumsuzluk göremezsin. Bir kere daha bak! Hiçbir çatlak görüyor musun? (Mülk, 3) buyuruyor.

Allah… O öyle bir sahip ki, dünya denen evin de evdekilerin ve hatta başka başka evlerin, gezegenlerin, âlemlerin de sahibi, yaratıcısı ve Rabbi. Hazinesi geniş; alınan herhangi bir şey onda noksanlığa sebep olmuyor. Her şeyi an be an yeniden yaratıyor, asla yorulmuyor. Küçüğü de yaratmak bir O`nun için, büyüğü de. Basit olanı yaratmak da bir, karmaşık olanı da! O(c.c) “Ol!” deyince oluyor her şey. Ancak O, dünya denen bu devasa kiralık yapıya sinek kanadı kadar değer vermiyor. Burada emir ve yasaklarına uyan kullarını yepyeni ve akıl almaz güzellikte bir yere yerleştireceğini vaat ediyor. “Orada ebedî kalacaksınız.” buyuruyor.

Dünya denen bu hanede fikri fikrinize, zikri zikrinize uymadığı, ağzından batıl söz ve haram eksik olmadığı halde hayatınızın büyük kısmını işgal eden bir problem de ne yazık ki kötü komşular. Rabbim cennette komşu olacağımız komşular, insanlar ve dostlar yazsın ömrümüze. Âmîn.