• DOLAR 32.333
  • EURO 35.089
  • ALTIN 2299.121
  • ...
Suriye`de sona doğru geliniyor. 
 
Sona doğru derken, bunu hemen Suriye`de savaş bitecek şeklinde anlamayın. Savaşın daha da kızışacağı bir sona yaklaşılıyor. 
 
Suriye`de olaylar sokak gösterileri şeklinde başlamıştı. Rejimin göstericilere sert müdahalesi ile çatışmalara dönüşmüştü. 
 
Bölgesel ve uluslar arası güçlerin/devletlerin finanse edip, silahlandırarak Suriye sahasına sürdüğü yüzlerce grubun dahli ile Suriye`deki çatışmalar, insanlık tarihinde benzeri yaşanmamış bir savaşa dönüştü. 
 
Dünya tarihinde herhalde böyle bir savaş yaşanmamıştır. Küçük bir ülkede 1500`ün üzerinde grubun dahil olduğu bir savaş. 
 
Daha sonra tasfiyeler veya birleşmeler ile küçük grupların isimleri silindi ve büyük gruplar arasında devam etti savaş. 
 
En nihayetinde büyük grupların da devre dışı bırakılma zamanının geldiğini düşünen, savaşın geri cephesinde ve kumanda merkezlerinde olan devletlerin devreye girmesi ile, Suriye`de sona yaklaşılmaya başlandı.
 
Suriye`de savaşan bütün gruplar direkt veya dolaylı olarak bölgesel ve uluslar arası güçlerin/devletlerin plan ve amaçlarına hizmet etmiş oldular. Direkt ilişki içinde olanlar ile birleşildi, diğerleri ise büyük bir kısmı imha edilerek devre dışı bırakıldı.
 
Şu anda Suriye`de silahlı grupların elinde kalan az sayıda bölgeler var. İdlib`in Rusya ve İran destekli rejimin; Afrin ve Münbiç`in de muhtemelen Türkiye`nin eline geçmesi ile Suriye`de savaş son şeklini almış olacak.
 
İdlib, Afrin ve Münbiç`ten sonra Suriye fiili olarak üçe bölünmüş olacak. Rakka`nın dahil olduğu, çoğunluğu Suriye Kürdistanı`ndan oluşan Kuzeydoğu Suriye ABD`nin elinde, Fırat`ın batısında küçük bir bölge Türkiye`nin elinde, geri kalan kısımlar ise Rusya, İran ve rejimin elinde kalmış olacak. 
 
Asıl mesele de bundan sonra. 
 
Bugüne kadar gruplarla ilgili operasyonlara kerhen göz yumuldu ve herkes istediğini tam olmasa da almış olacak. 
 
Bu saatten sonra ya mezkur devletler kendi aralarında anlaşarak herkese elinde bulundurduğu bölgeler kalacak. Bu da Suriye`nin üçe bölünmesi demektir.  Bu durumda fiili bölünme, resmiyet kazanmış olacak. Ve daha kötüsü de ABD, bölgede bir devlet sahibi olarak yeni sınır komşumuz olacak.
 
Ya da Türkiye, Rusya ve İran Suriye`nin bütünlüğü üzerine anlaşacak ve ABD`ye savaş açacak. Bu da muhtemelen başka ülkelerin dahli ile 3. Dünya Savaşı demektir.
 
Kısacası; Afrin aşılabilir. Ancak dananın kuyruğu, ABD`nin elinde tuttuğu bölgede kopacak.