• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...

Allah için, kalbin neden hoşlandığını bilmeyen mi var. Kalp, bir günebakan (gülaberberoşk) çiçeğinin gün boyu yüz seksen derece eğik boynuyla güneşe dönmesi gibi hep güzele bakar. Kalp; güzelliğe, boynu bükük bir dilenci gibidir. Güzellik gönlünkıblegahı ve güzel yer, onun nefes alıp rahatladığı yerdir. Peki, güzel nedir?Gül niye güzeldir? Bülbül neden gülzarda avaz avazdır?

    Ben güzeli düzen olarak tarif ediyorum. Düzenlenen her yer ve her şey güzelleşir. Peki, düzen nedir? Düzen, her şeyin olması gereken yerde olmasıdır. Kitaplar kitaplıkta güzeldir, eğer etrafa dağılmışlarsa düzen bozulmuştur ve düzensizlik yüzünden güzellik de kaçmıştır. Bu durumda kalp güzellik kaçtığı için mustariptir. Elbette ki huzur öyle kışt deyince hemen kaçıp gidecek bir şey değildir. Ama şunu da unutmamak gerekir ki kalbin huzuru, olumlu her bir şeyden beslendiği gibi olumsuz herbir şeyden de zaafa uğrar. Bunlar çok basit gerçekler, değil mi? Ama sizi temin ederim ki bu çocuk düzeyindeki basit bilgiler, huzur üzerine doğacak güneşin ışınlarıdır. Zaten huzur ile ilgili problemimiz, konunun zorluğu veya karmaşıklığı değil, belki basitliğine rağmen bizim gaflet ve tembelliğimizdir.

   Gül niye güzeldir, bülbül gülzarda aşktan niye zarezardır? diye, sormuştuk. Gülün güzelliği; düzenindendir, ondaki muhteşemkompozisyondandır. Renk, koku ile biçimin muhteşem düzen ve ahengidir gülü güzel yapan. O zaman, pekâlâ diyebiliriz ki bülbülün güle aşkı, gülün intizamınadır.

Evet; düzen, intizam kilidi kırılmış her bir şey, gönlü de kırar. Evde sağa sola dağılmış her bir şey kalbe atılmış oklardır. Aynı şekilde yerden alıp yerine koyduğun her bir şey de gönül binasının imarında kerpiç üstüne kerpiç gibidir. Girilen tertemiz her bir oda, insanın önüne art arda sonuna kadar açılan cennet salonları gibi değil midir?

Çantanızın, masanızın; üstünüzün, başınızın; odanızın, mutfağınızın düzeni zihninize de bir düzen verir ve düzenli zihin, rahatlar. Zaten huzur da buradan doğar. Zihni rahatlayan kişide stres ve kaygı azalır. Stresle boğuşmaktan tasarruf edilen enerji; vücuda kuvvet olur. Düzensiz ortamın, insanı zihnen de bedenen de yorduğunu hepimiz müşahede etmişizdir. Dahası, düzensizliğin unutkanlık, uyku problemi, mide hastalıkları gibi bir sürü olumsuzluklara çağrı niteliğinde olduğunu da uzmanlar söylemektedirler.

Düzenin sosyalleşmeye faydası tek başına ayrı bir yazı konusu kadar geniştir. Eviniz düzenli olduğu için her zaman misafir kabul edebilirsiniz. Misafir, sizin için artık bir külfetdeğil, bir afiyet, bir huzur sebebidir. Misafir, insanın bu makine devrinde makineleşip maddeleşereksoğuduğu bu dünyada, insanın sıcaklığını yaşamak yani daha dünyadayken cennete girmek demektir.

Düzenden güzele, oradan da huzura giden yol güzergahının biz yolculara söylediklerini söylemeye gerek var mı, bilmiyorum. Ama kimilerine üstüne, başına; kimilerine odana, mutfağına dikkat et dediği kesin. İşten eve dönen bir aile reisini, kapısını güler yüzlü bir eşin açtığı, tertemiz ve düzenli bir ev kadar rahatlatan başka bir şey var mıdır?

El hasılı kelam,zerreden küreye her şeye en güzel düzeni veren Yüce Allah, bir de uyarmış: Mizanı bozmayın! Bu itibarla dünya, olabilecek en güzel bir kompozisyondur. Dağınıklık, bu muhteşem ilahi intizamın dostluğundan bir miktar ayrılmaktır. Yani düzen, huzura davetiyedir başka bir deyişledüzen,huzura kompozisyon yazmaktır. Efendimizaleyhisselam da bırakın yaşanılan ortamı, yaşanmayan ortamın bile düzenine dikkat etmiştir. Kazılan bir mezarın kenarındaki çıkıntının düzeltilmesinin sebebini soranlara buyurmuştur ki: "Gözü törpüler."

Durum bu… Benden söylemesi.

Yazarın Diğer Yazıları