• DOLAR 32.368
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.19
  • ...

Sayın Erdoğan bugün İran’a uçuyor. Tahran’da İran ve Rusya Cumhurbaşkanlarıyla buluşacak. Birçok konuyu konuşacaklar ama asıl gündemleri kanaatimce Suriye meselesi olacak.

Türkiye ve İran, Tahran buluşmasını Suriye meselesinin barışçıl çözümü için fırsata çevirmeli…

Suriye’deki iç savaş ümmete çok pahalıya mal oldu. Bu savaşın kazananı Müslümanlar olmadı ve iç savaş devam ederse daha büyük kayıplar yaşayacağız.

Suriye iç savaşı İslam ümmeti için bir fitne kazanı olma özelliği kazandı. Müslümanların, özellikle Sünni ve Şii Müslümanların vahdetinin önündeki en büyük engellerden biri bu savaş. Bu kahredici savaştan Türkiye de İran da büyük darbe aldı. En büyük darbeyi de Müslüman Suriye halkı aldı. İş o dereceye varmış durumda ki hangi taraf haklı, hangi taraf haksız söyleminin bir anlamı kalmadı ne yazık ki? İslam coğrafyasının en kadim ülkelerinden biri, birçok şehri İslam Medeniyetine ev sahipliği yapmış bir ülke harabeye döndü, yakılıp yıkıldı, zenginlikleri talan edildi, halkının yarısı muhacir konumuna düştü, yüz binlerce masum can gitti.

Ve daha da önemlisi İslam’ın ve Müslümanların ezeli düşmanı Siyonist israil bu savaşı kazanca çevirerek Müslümanların mukaddeslerine daha bir küstahça saldırma cesareti buldu. Büyük Yahudi devleti kurma konusundaki umutları arttı. Suriye meselesinden ötürü enerji ve güçlerini birbirlerine karşı kullanmaya başlayan Müslümanların bu acınası durumundan ötürü Siyonist çete İslam dünyasına efendilik taslama şımarıklığını göstermekten çekinmiyor artık.

Bu savaş mutlaka durmalı, barışçı bir çözüm sağlanmalı. Suriye’de tüm tarafların yer alacağı bir barış süreci başlatılmalı. Yaralar sarılmalı, iç savaş ve fitne durmalı. Suriye halkının tercihi doğrultusunda özgür seçimler yapılmalı. Başta Amerika olmak üzere tüm yabancı güçler Suriye’den çıkmalı ya da çıkarılmalı.

Buna Türkiye ve İran öncülük etmeli, birlikte hareket etmeliler. Suriye iç savaşı Türkiye’ye çok şey kaybettirdi. Türkiye güvenlik alanında olsun, ekonomik ve sosyal alanda olsun bu iç savaştan çok zarar gördü. Bugün milyonlarca Suriyeli muhacirin yükü Türkiye’nin sırtında… Kabul edelim veya etmeyelim, Suriye meselesi iç barışımızı da tehdit ediyor ne yazık ki! İran’ın kayıpları da çok…

Suriye meselesini çözmek askeri yöntemlerle, askeri müdahalelerle mümkün değil. Ateşe körükle gitmek olur bu. Sorunu daha da kangrenleştirir. Müslüman dünyanın arasındaki güvensizlik daha da artar.

İslam dünyasını zayıflatmak, parçalamak, sömürmek, köleleştirmek isteyen emperyalistlerin en çok yararlandığı konulardan biri Suriye iç savaşıdır. Suriye iç savaşı İslam düşmanlarına altın tepside sunulmuş en büyük hediyelerden biridir. Ve en korkutucu olanı ise bu fitnenin devam etmesi durumunda Müslümanlar arası bir bölgesel savaşa dönme ihtimalinin olmasıdır.

Türkiye ve İran, bir avuç Kudüs işgalcisi Siyonist karşısında kendilerini çaresiz bırakan bu fitneye son vermeliler artık. Bu anlamda Tahran buluşmasını bir fırsata çevirmeliler. Eğer Türkiye ve İran birlikte hareket eder, güçlerini birleştirirlerse diğer İslam ülkeleri de onların etrafında bir araya gelirler. Böyle bir süreç İslam ümmetini Amerika ve Rusya’nın dayatacağı sözde barış zilletinden de kurtarır. Bereketli topraklarına göz diken Siyonist çeteye haddini bildirmeyi de sağlar…